Verhuizen naar Diest? Administratief kan het voortaan sneller

Stadhuis van Diest blijft toegankelijk

Wanneer je straks in Diest de administratieve procedure moet doorlopen bij een verhuis gaat dit veel sneller gaan. Dankzij een online oplossing kost het je geen drie weken meer maar komt het op een week in orde.  

De stad heeft namelijk het administratieve proces bij een verhuis zoveel mogelijk geautomatiseerd en gedigitaliseerd. “Een inwoner kan zijn verhuis nu volledig online ingeven via het vernieuwde e-loket. De input stroomt dan automatisch door naar de dienst Burgerzaken. Van daaruit vertrekt – ook automatisch – een digitale opdracht tot woonstcontrole naar de wijkpolitie. Als de woonstcontrole is uitgevoerd, keert de info vanzelf weer terug naar de stadsdiensten. De stad verkort het administratieve proces van een verhuis zo van drie weken naar slechts één week”, luidt het.

Ook burgemeester Christpphe De Graef (Open Diest) bevestigt dat het voor nieuwe inwoners makkelijker wordt. “Bovendien hoeft de wijkagent bij woonstcontrole nu geen berg papier mee te sleuren, maar volstaat een tablet of smartphone.”

Elk jaar verwerken Stad Diest en de politiediensten van politiezone Demerdal-DZS ongeveer 1250 aanvragen tot adreswijziging. Deze digitalisering betekent dus een grote verbetering voor de werking van beide diensten, zo denken ze bij de stad, waarbij ze hopen dat het digitaliseren van de procedure zal leiden tot minder papierwerk.

“Het online inleveren van het document levert voor burgers zelf immers ook voordelen op. Ze moeten dan slechts één keer een afspraak maken op het stadhuis in plaats van twee keer. Voordien kon de aangifte ook via een webformulier, maar in het vernieuwde e-loket worden gegevens van de burger automatisch aangevuld na aanmelding via Itsme of eID en wordt de inwoner automatisch via mail op de hoogte gehouden van de status van het dossier.”

Eén keer langskomen na het bezoek van de wijkagent blijft wel nodig, om de informatie op de chip van de elektronische identiteitskaart aan te passen. Het is ook nog steeds mogelijk om een verhuis persoonlijk aan te geven aan het loket.

Lees meer over