Verbod op zwemmen met boerkini in Halve Maan is discriminerend, zo zegt Vlaams Mensenrechteninstituut

Zwembad Halve Maan

Het Vlaams Mensenrechteninstituut oordeelt dat de provincie Vlaams-Brabant discrimineert omdat ze een verbod op bedekkende zwemkledij in provinciedomein De Halve Maan in Diest handhaaft. Aan de provincie wordt gevraagd het reglement aan te passen. 

Dat weet Belga. Toen een buurthuis in juli 2023 een uitstap organiseerde voor  jongeren tussen de 11 en 15 jaar droeg één van de meisjes in de groep een  boerkini. Omdat het  reglement van de provincie zwemkleding voor vrouwen maximaal tot boven de knie en elleboog toestaat werd het meisje gevraagd uit het zwembad te komen maar zij ging terug het bad in. Toen de begeleider van de groep hierop werd aangesproken ontstond er een discussie tussen hem en het zwembadpersoneel en de groep moest vertrekken.  De begeleider kreeg even later een brief van de politie waarin hem verteld werd dat hij geen toegang meer kreeg tot het provinciedomein tot eind 2024 omdat hij de openbare orde en rust zou hebben verstoord. Hij zou ook de instructies van het veiligheidspersoneel niet hebben opgevolgd en het intern reglement niet hebben nageleefd. De begeleider stapte naar het Vlaams Mensenrechteninstituut en de Geschillenkamer van het instituut onderzocht of er sprake was van discriminatie in het kledingreglement.

Volgens de provincie was de regel nodig om de hygiëne en de veiligheid te kunnen waarborgen in het zwembad. Volgens de Geschillenkamer was er te weinig bewijs om dit te staven, het buurthuis leverde wel bewijs aan, dat de risico's tegenspreekt. Daarom oordeelde de Geschillenkamer dat de provincie discrimineert op vlak van onder meer geloofsovertuiging, ten aanzien van het buurthuis en het meisje dat de boerkini droeg. Ook de begeleider zou gediscrimineerd geweest zijn volgens de Geschillenkamer, Ze willen nu dat de provincie de kledingvoorschriften aanpast en dat  lichaamsbedekkende zwemkleding, die tot aan de polsen en enkel reikt, wordt toegelaten.