Vaccinatiecentrum Webbekom klaar voor opening

Vaccinatiecentrum Webbekom-Diest
Het vaccinatiecentrum van Diest (Webbekom) is klaar om geopend te worden. Zo moeten de mensen uit die regio voortaan niet meer naar Aarschot.

Het vaccinatiecentrum in Webbekom is helemaal klaar om vanaf donderdag 13 januari 2022 inwoners van de gemeenten Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem te vaccineren tegen COVID-19.

Op dinsdag 11 januari 2022 vond een generale repetitie plaats in het nieuwe vaccinatiecentrum. Hierbij werden alle procedures uitgetest zonder dat er effectief gevaccineerd werd. Een aantal ‘vrijwilligers’ doorliep als bezoeker het volledige vaccinatieproces. Alle medische medewerkers en niet-medische vrijwilligers zijn er 100% klaar voor en zijn enorm gemotiveerd om te starten.

Klaar voor actie

De steden en gemeenten Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem zijn er dan ook helemaal klaar voor om hun inwoners opnieuw tegen COVID-19 te vaccineren in eigen regio. Samen met de Eerstelijnszone Demerland werd voor de boostercampagne een nieuw vaccinatiecentrum op het bedrijventerrein in Webbekom klaargemaakt. Het gebouw van Interleuven waarin het nieuwe vaccinatiecentrum is gevestigd is vlot bereikbaar en ligt vlak naast de op- en afrit van de E314. Het oorspronkelijke vaccinatiecentrum voor deze regio bevond zich in den Amer, maar werd op 15 september 2021 gesloten. Gelukkig kon het vaccinatiecentrum van Aarschot deze taken overnemen. De vier besturen willen de stad Aarschot nogmaals uitdrukkelijk bedanken voor de warme ontvangst, goede zorgen en vlotte samenwerking.

Alle 18-plussers uitgenodigd

De eerste uitnodigingen voor het vaccinatiecentrum in Webbekom vertrokken op 30 december 2021. Alle uitnodigingen voor 18-plussers en kinderen van 5 tot 11 jaar zijn de deur uit. Het heeft daarom geen zin meer om je in te schrijven op QVAX. Wel blijft het belangrijk om je afspraak te bevestigen of te wijzigen.

In totaal werden zo’n 18.000-tal 18-plussers uitgenodigd voor hun boosterprik met Moderna en een kleine 4.000-tal 5- tot 11-jarigen voor hun 1ste en 2de pediatrische Pfizer-prik. Over de boosterprik voor 12- tot 17-jarigen is op dit moment nog geen nieuws en wordt verdere informatie afgewacht. 

Voor het eerst wordt er ook voornamelijk met Moderna gevaccineerd. Voor diegenen die op dit moment in quarantaine of isolatie zitten, wordt er in februari een extra prikmoment voorzien. Alle vaccin-twijfelaars krijgen ook nog steeds de kans op een prik. Ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum op het nummer 013 39 19 19.

'Verkeersregels' in het centrum

Op donderdag 13 januari 2022 worden de eerste 800 vaccins toegediend in vaccinatiecentrum Webbekom. Daarna worden dagelijks 1600 prikjes gezet. De organisatie ziet er op deze locatie iets anders uit. Zo zijn er nu 8 ‘kabinetten’ voorzien van een verkeerslicht. Makkelijker kan bijna niet: bij groen licht verwijst een medewerker je door naar het vrije kabinet. Bij rood licht vragen we om even te wachten.

Callcenter

Sinds donderdag 30 december 2021 kunnen inwoners opnieuw bij het callcenter terecht met vragen over hun vaccinatie én om hun afspraak te bevestigen of wijzigen. Het nummer 013 39 19 19 is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 16 uur.

Nog geen uitnodiging voor je boosterprik?

Alle inwoners (18+) uit Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem zijn intussen uitgenodigd voor hun boosterprik. Je hoeft je uitnodiging per post of via mail niet af te wachten om je afspraak reeds te raadplegen.

Je kan via www.myhealthviewer.be nakijken op welke datum jouw afspraak gepland is. Je vindt er ook een unieke vaccinatiecode terug. Daarmee kan je je afspraak via https://covidvaccin.doclr.be/ meteen bevestigen of verplaatsen. Bijvoorbeeld voor studenten kan dit interessant zijn. Als hun afspraak niet goed uitkomt in hun examenplanning kunnen ze met deze unieke code op de website hun afspraak verplaatsen of ze kunnen dit doen via het call center.

Nog geen uitnodiging voor de vaccinatie van je kind (5-11 jaar)? 

Ook alle kinderen (5-11 jaar) werden inmiddels uitgenodigd voor hun eerste en tweede prik (drie weken later). Op 19 en 22 januari en op 9 en 12 februari opent het vaccinatiecentrum speciaal voor hen de deuren. Zo is er meer tijd voorzien voor de jongste bezoekers en worden ze op een leuke manier ontvangen. Ouders die met vragen zitten rond de werking van het vaccin, richten zich best tot hun huisarts of pediater.

Wie als ouder nog geen uitnodiging ontving per post kan op www.myhealthviewer.be de uitnodiging terugvinden. Je vindt er een unieke vaccinatiecode terug. Daarmee kan je zelf een eerste en tweede afspraak maken via https://covidvaccin.doclr.be/.

Opgelet: deze uitnodiging ziet er net iets anders uit. Er is nog geen specifiek afspraakmoment vastgelegd. Als ouder kan je kiezen uit alle beschikbare momenten zodat je je kinderen samen kan laten vaccineren. De prikmomenten voor kinderen zijn dus énkel bedoeld voor kinderen. Het is dan niet mogelijk om het hele gezin (ouders + kinderen) te vaccineren.

Samen tegen corona

Alle besturen rekenen opnieuw op de verantwoordelijkheid van hun inwoners en streven naar een maximale bescherming via de boosterprik. Allemaal samen tegen corona. Houd zeker de gemeentelijke infobladen, websites en sociale media in het oog voor de meest recente informatie. (Ook op onze site www.hagelandactueel.be houden we jullie op de hoogte

Vrijwilligers gezocht

Voor het vaccinatiecentrum in Webbekom blijven de besturen op zoek naar extra vrijwilligers, zowel met een medische als met een niet-medische achtergrond: onthaalmedewerkers, toezichthouders, callcentermedewerkers, artsen, apothekers, verpleegkundigen,…

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het online formulier, dat te vinden is op www.diest.be/vrijwilligers-vaccinatiecentrum. De kandidaturen worden opgenomen in een databank.

Het vaccinatieteam screent de niet-medische kandidaturen en het coördinatieteam van Eerstelijnszone Demerland screent de medische kandidaturen. Nadien contacteren we alle vrijwilligers om hun inzet te bespreken.

Lees meer over