Tweede editie Re:lict wordt groots met concerten op erfgoedplekken

diest

Een houten rollerbaan op de Grote Markt, fabelachtige attracties, live concerten op erfgoedplekken, een groot stadsontbijt of open vuur-maaltijden en veel meer, dat belooft de affiche van het stadsfestival Re:lict in Diest dat doorgaat van 21 tot en met 24 september en honderd jaar stroom in stad wil vieren.

Vanaf 1923 brandde de lamp in Diest. Het stadsbestuur sloot toen een contract af met de Société d’Electricité du Nord de la Belgique. Deze revolutionaire gebeurtenis is vandaag de inspiratie voor de 5 thema’s van het stadsfestival: Circuit, Aarding, Black Out, Stroomstoot en Vonken.

Een houten rollerbaan op de Grote Markt wordt het hart van de tweede editie van stadsfestival Re:lict. Je kan er elke dag en avond van het festival terecht om samen te rolschaatsen. Er zijn rolschaatsen te huur maar je mag ook je eigen schaatsen meebrengen. De toegang tot de rollerbaan is trouwens gratis.

Wie zich niet op wieltjes waagt, kan genieten van de terrasjes en het feest. Vrijdag staat STU-BRU legende en Willy presentatrice Sofie Engelen aan de draaitafel en haar JOE-collega Sven Ornelis doet dat op zaterdag op de Roller Disco Time Machine.

Tijdens het festival is er ook een stadsontbijt voorzien, Radio Oorwoud (we zijn even benieuwd als u om te weten wat dit pecies is) en “een zotte fantasiewereld vol dieren en ecologische waanzin.”

Op de Grote Markt en Kaai vind je dan weer buitengewone installaties, absurde intermezzo's en prachtige attracties voor iedereen vanaf 4 jaar.

Er zijn trouwens ook concerten en die gaan door op locaties die niet meteen voor de hand liggen. Onverwachte acts op atypische locaties en kruisbestuiving avant-la-lettre,” vertelt schepen van Jeugd, Rick Brans (Open Diest). “Dit keer toveren we de raadzaal op het stadhuis om tot rockclub met o.a. de winnaar van De Nieuwe Lichting Mayorga en High Hi. Lokale helden en vers talent vervoegen de line up. Zo creëren we weer extra podiumkansen voor lokale acts op een unieke locatie."

Op de site van de Citadel zijn er dan weer culinaire events waarbij chefs seizoensgebonden grillen, bakken en garen.

En daarmee is het nog niet afgelopen want op het paradeplein ontvangt CC Diest Compagnie Bivouac, een frans kunstgezelschap. “Met Perceptions spelen ze een circusvoorstelling van 50 minuten vol luchtdans, acrobatiek, wolkenzwaaien en live muziek.

Nog voor het festival van start gaat willen ze in Diest al wat teasen want in de loop van september zijn er al activiteiten die het festival aankondigen. .

Sommige activiteiten zijn betalend of met reservatie, andere niet. Voor alle info, tickets of reservaties kan je terecht op www.relict.be.

Lees meer over