Terug ooievaarsjongen in het Webbekoms Broek

6 mei 2022 | 09u22 | Gepost door redobra@telenet.be
Ooievaarsjongen in het Webbekoms Broek
Heuglijk nieuws dit keer in het domein de Halve Maan. In een kunstnest op het Webbekoms Broek, dat deel uitmaakt van het provinciedomein, zijn er opnieuw ooievaarsjongen geboren. 

Er is weer nieuw jong leven in het Webbekoms Broek dat heel wat volk zal lokken. Het ooievaarspaar heeft terug jongen. Voorlopig kan er al met zekerheid 2 jongen bevestigd worden, maar vermoedelijk zit er minstens een derde jong in het nest dat nog niet kan waargenomen worden. 

Dit betekent een groot succes voor het Agentschap Natuur en Bos en de provincie, die twee kunstnesten op palen in de buurt van het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek plaatsten. Na het overweldigende succes van vorig jaar was het vol spanning afwachten of de ooievaars, die normaliter steeds terugkeren naar hetzelfde nest, ook effectief hun weg terug naar het Webbekoms Broek zouden vinden.

Op 4 maart van dit jaar was het zover. Luid klepperend streek hetzelfde mannetje als in 2021 neer op het vertrouwde nest en enkele dagen later kreeg hij het gezelschap van zijn partner van vorig jaar. Na een paar dagen zwerven in de ruime regio weken de ooievaars niet meer van het nest. Op 4 mei konden ze hun eerste jong uit het ei zien komen.

Twee extra activiteiten van het bezoekerscentrum:

Op zondag 29 mei staan gidsen paraat om  iedereen de nodige info te duiden over het welzijn van de ooievaars. Tijdens deze gratis wandeling om en rond de ooievaarspalen is er  bijzondere aandacht voor het biotoopherstel ten voordele van de ooievaar. De geleide wandelingen starten aan het bezoekerscentrum om 14uur.

Later komt er ook weer het moment aan om de jongen te ringen. De timing van de ringronde is cruciaal. Als de jongen te groot zijn, dan vliegen ze al weg. Zijn ze te klein, dan past hun ring nog niet en kunnen ze hem verliezen. Zijn ze precies oud genoeg, dan houden ze zich doodstil, terwijl ze twee ringen krijgen. Dit gebeurt op 11 juni 2022.

Ooievaarsjongen, Demi en Luna, geringd in 2021

Ooievaarsjong

Lees meer over