Superheld wil kinderen meer te voet en op de fiets naar school zien gaan

High Five

De kinderen van de basisschool De Kleine Prins in Diest kregen dinsdagochtend 13 september bezoek van de superheld van het project Five. Dat bestaat intussen vier jaar en wil kinderen aansporen om vaker van en naar school te stappen of te fietsen. De stad Diest stapt in het project en elk jaar zullen drie andere Diestse scholen eraan deelnemen.  

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) was eveneens aanwezig, net als burgemeester Christophe De Graef en schepenen Pascal  Vanaudenhove en Rik Brans (alle drie Open Diest).

"Met het High-Five-project willen we kinderen en ouders aanmoedigen om zich duurzaam, gezond en veilig naar school te verplaatsen”, zegt De Graef. “Minder autoverkeer maakt de schoolomgeving bovendien veiliger. Met dit project kan dat op een leuke en speelse manier."

Lees verder onder de foto.

High Five
Burgemeester Christophe De Graef gelooft ook in het project.

Leerlingen belonen

Om de kinderen te stimuleren is er ook een beloning voor diegenen die vaker met de fiets of te voet van en naar school gaan. Alle schoolkinderen krijgen namelijk een slim polsbandje waarmee ze High-Five-palen kunnen scannen, voor de fietsers is er een badge die ze aan hun fiets kunnen bevestigen. De palen staan op strategische punten, die bepaald zijn in samenspraak met de stad. Door te scannen kunnen de kinderen punten verdienen, die ze vervolgens weer kunnen inruilen voor prijzen zoals zwembadtickets, extra speeltijd of iets lekkers.

“Deze methode is succesvol omdat we naast een beloningssysteem ook een spel hebben ontwikkeld. We hebben een superheld uit een parallel universum gecreëerd. Met de gescoorde punten kunnen kinderen op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, daardoor komt het spel echt tot leven", gaat projectcoördinator bij High-Five, Authier Degryse, verder.

Lees verder onder de foto.

Superheld

Subsidies van Vlaanderen

In Diest gaan elk jaar drie andere basisscholen met het project aan de slag.

 “Voor de realisatie van het project High-Five kon de stad Diest rekenen op de subsidie veilige schoolroutes. Steden en gemeenten kunnen deze aanvragen voor snel uitvoerbare infrastructurele ingrepen, maar ook voor verkeersveiligheidsprojecten zoals High-Five. Met Vlaanderen blijven we inzetten op die verkeersveiligheid in en rond de schoolomgeving. Recente cijfers van Vias tonen aan dat gemiddeld 13 kinderen per dag in ons land op weg naar of terug van school gewond geraken in een verkeersongeval. Daar wil ik verandering in brengen en ouders het vertrouwen geven om hun kinderen met de fiets of te voet naar school te laten gaan”, legt  Peeters uit.

Intussen hebben 74 scholen in 22 gemeenten en steden zich ingeschreven voor het project. . “In Schoten werd een stijging gemeten van 68% meer fietsen over een gans schooljaar. De grootse stijging zien we in de winter, waar we tot zeven keer meer fietsers tellen”, aldus Degryse.

Afsluiten deed de superheld met een dansje, de kinderen deden enthousiast mee. "Ik ben heel fier dat julie hier staan, jullie zijn allemaal superhelden", besloot de burgemeester. 

Lees meer over