Stadsfestival Re:lict keert terug, schepenen Brans en Cluckers zijn er alvast rock'n roll-gewijs klaar voor

Re:lict

Van 21 tot en met 24 september keert het eigenzinnige stadsfestival Re:lict terug in Diest. “Het is precies 100 jaar geleden dat de stad kon genieten van elektriciteit, vanaf 1923 brandde de lamp in Diest. Het stadsbestuur sloot toen een contract af met de Société d’Electricité du Nord de la Belgique. Deze revolutionaire gebeurtenis is vandaag de inspiratie voor de 5 thema’s van het stadsfestival: Circuit, Aarding, Black Out, Stroomstoot en Vonken”, weet schepen Geert Cluckers (DDS) die samen met schepen Rick Brans (Open Diest), zo blijkt uit de foto, voor de nodige rock’n roll zorgt.

Tijdens het festival komt er op de Grote Markt een houten rollerbaan. "Dat wordt het hart van de tweede editie van ons stadsfestival. Je kan er elke dag en avond van het festival terecht om samen te rolschaatsen. Er zijn rolschaatsen te huur maar neem gerust je eigen favoriete paar mee. De toegang tot de rollerbaan is gratis”, weet Cluckers.

Vonken en vuur maar nog veel meer

In aanloop naar het festival zijn er al 'Vonken' in de stad, dat gaat dan om culinaire activiteiten, concerten op bijzondere plekken, het Begijnhof in kaarslicht, een vurige wandeling en meer.

Het festival zelf brengt, naast de houten rollerbaan, onder andere, fabelachtige attracties, live concerten op erfgoedplekken, een groot stadsontbijt en open vuur-maaltijden.

“Onder de noemer Aarding wordt er gefocust op aarde en de natuur. Tijdens de Carnivale vind je op de Grote Markt en de Kaai buitengewone installaties, absurde intermezzo's en attracties voor iedereen vanaf 4 jaar. In de historische Lakenhalle schuif je de voeten onder tafel voor een (h)eerlijk stadsontbijt. Met de liedjes van Radio Oorwoud kom je er te weten hoe bonobo’s een feestje bouwen en dat je tuin eigenlijk een jungle is”, aldus de initiatiefnemers.

Stroomstoot staat dan weer voor onverwachte acts op atypische locaties. “Dit keer toveren we de raadzaal op het stadhuis om tot rockclub met o.a. Mayorga (Winnaar Nieuwe Lichting) en High Hi (AB, Pukkelpop). Lokale helden en vers talent vervoegen de line up. Zo creëren we weer extra podiumkansen voor lokale acts op een unieke locatie."

Momenten zonder elektriciteit zijn er tijdens de Black Out waar vuur en verwonderingen de overhand nemen.  “Open Vuur zijn culinaire events in het militair erfgoed, dit keer op de Citadel. De chefs zullen er seizoensgebonden grillen, bakken, roken of garen op het open vuur van de Ofyr, Green Egg of Dutch Oven. Op het paradeplein ontvangt CC Diest de Compagnie Bivouac, een frans kunstgezelschap. Met Perception spelen ze een circusvoorstelling van 50 minuten vol luchtdans, acrobatiek, wolkenzwaaien en live muziek.”

Sommige activiteiten zijn betalend of met reservatie, andere niet. Voor alle info, tickets of reservaties kan je terecht op https://visitdiest.be/nl/aanbod/stadsfestival-relict.

Lees meer over