Speciale afrit gemaakt voor nachtelijk transport dat grote onderdelen voor nieuwe windturbine ter plaatse brengt
Afgelopen nacht brachten transporten de belangrijkste grote onderdelen van de nieuwe windturbine, die Aspiravi langsheen de E314 bouwt op het grondgebied van Diest, naar de locatie. Naast de drie wieken werden ook twee stalen torendelen en de gondel, zeg maar de machinekamer van de windturbine, op de werf geleverd. Hiervoor werd een tijdelijke afrit langsheen de E314 aangelegd om zo de levering van de grote onderdelen vlot op de werf te laten gebeuren en er tegelijk voor te zorgen dat er weinig impact was op de lokale wegen.
Aspiravi bouwt in Diest een windturbine met een ashoogte van 123 meter en wieken van 75 meter. De turbine heeft een geïnstalleerd vermogen van 4,2 MW en zal groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 3800 gezinnen. Ook een CO2-uitstoot van 6300 ton per jaar wordt zo vermeden.
De hub (het deel dat de wieken met de gondel verbindt) werd een dag eerder al geleverd en drie laatste torendelen volgen in de nacht van donderdag op vrijdag.De eigenlijke opbouw van de windturbine zal eind augustus gebeuren nadat de kraan is opgebouwd. Het gaat om een speciale kraan met een gieklengte van 140 meter die de erg zware onderdelen kan hijsen. Indien de weersomstandigheden gunstig zijn, dat wil zeggen niet te veel wind, kan de opbouw van de windturbine in een vijftal dagen gebeuren
In september volgen de elektrische werken zodat de windturbine in het najaar in gebruik kan genomen worden. Bedoeling is dat nog dit jaar groene stroom wordt geproduceerd. “De bouw van de windturbine past onder meer in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams- Brabant die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn en binnen het gemeentelijk Klimaatactieplan 2030 van Diest. De gemeente ondertekende ook het Europees Burgemeestersconvenant en streeft ernaar om tegen 2030 de CO2-uitstoot op haar grondgebied met minstens 40% te verminderen”, luidt het.
Omwonenden kunnen mee investeren in en genieten van de opbrengsten van windenergie via de aankoop van aandelen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen. Meer informatie hierover vind je via deze link.