Samentuin wordt officieel geopend met open tuindag.

Foto: Miet Schmitz

In Diest wordt op zondag 25 september in de Samentuin een open tuindag gehouden, het is meteen ook de officiële opening van de pop-up tuin waar vrijwilliger al een jaar aan werken. Bedoeling is er een gezellige ontmoetingsplek van te maken.

De tuin is een initiatief van Kwartiermakerij, Martine Van Camp, Ak'cent/Sint-Annendael, Arktos en CVO Volt . 

"Met een pop-up tuin midden in de stad gaan we voor (bio)diversiteit, ontmoeting en ontharding van beton én van de samenleving. Meer diversiteit: hagen, groenten, kruiden, fruitbomen en -struiken, bloemen insecten, vogels en kleine zoogdieren", luidt het op de website van Kwartiermakerij. 

Onder coördinatie van het burgerinitiatief Kwartiermakerij kreeg het plan concreet vorm en kon het project starten op de campus van CVO Volt dankzij een projectsubsidie van Landschapspark de Merode.

De stad Diest ondersteunt het project met tuingereedschap en groenmateriaal zoals houtsnippers. Tuinier Felix Maes leidt de vrijwilligersploeg dan weer en kon de tuin doorheen de droge zomer loodsen zonder één druppel leidingwater te gebruiken.

Lees verder onder de foto. 

Samentuin
De Samentuin is een pluktuin voor ecologisch geteelde groenten en fruit. Foto: Miet Schmitz

Pluktuin voor ecologisch geteelde groenten en fruit

“Het is een pluktuin voor lekkere - en ecologisch geteelde groenten en fruit waar ook gedacht wordt aan het welzijn van insecten, vogels en kleine zoogdieren. Daarnaast is de tuin een groene speelplaats voor burenpicknicks en kinderplezier. Sinds de start van het project ontwikkelen zich steeds meer lokale samenwerkingen. Niet enkel via de zorginstellingen maar ook via CVO Volt komen vrijwilligers meewerken, bijvoorbeeld om Nederlands te oefenen. Voor de bouw van leuke tuinmeubelen uit gerecycleerde palletten werd samengewerkt met de Open Leerwerkplaats en enkele creatieve makers van D’Oranje Giraffen, bijgestaan door enthousiaste buren. Leerlingen van Okan KSD (anderstalige nieuwkomers) bouwden insectenhotels en zorgden eveneens voor goals uit snoeihout om jonge voetballertjes blij te maken”, luidt het bij de initiatiefnemers.  

Bedoeling is almaar meer buren de weg te laten vinden naar de Samentuin en precies daarom organiseren ze op zondag 25 september een Open Tuindag. Een chef kok zal er voor hapjes zorgen, gemaakt van groenten uit de tuin. De organisatoren zorgen ook voor lokaal fruitsap en streekbier. De muzikanten van Stoeber brengen teksten van Jan Bols, een dichter uit de streek van de Merode, ze doen dat in hedendaagse arrangementen.

De tuin is op 25 september open van 14 tot 18 uur. Je vindt de tuin langs de Boudewijnvest 3 in Diest. 

Meer informatie vind je op https://www.kwartiermakerij.be/samentuin.

Lees meer over