Restauranthouder Marc Smets wanhopig op zoek naar garçon: "Gouden tipgever krijgt 500 euro, werklozen krijgen te veel"

Marc Smets

Marc Smets van Nicky’s Catwalk in Diest zit met de handen in het haar, Hij kan maar geen garçon vinden en looft daarom nu 500 euro uit voor iemand die hem de ultieme tip aanreikt, voorlopig zonder veel resultaat. “Er komen er 2 praten. De overheid moet nog meer betalen aan mensen die niet werken.”

Marc is al even op zoek naar een goede garçon die de klanten kan bedienen maar hij vindt niemand. “Dat is niet alleen voor mij een probleem hoor want ik hoor van collega’s dat ook zij geen deftig personeel vinden.”

Ook elders gebrek aan geïnteresseerden voor een job

Volgens de horeca-uitbater is het een probleem dat niet alleen zijn sector treft. “Ik hoor van verschillende bronnen dat ook elders aan het bestaand personeel een premie wordt beloofd, als ze met een goede nieuwe werknemer komen.  Zo bijvoorbeeld vertelde een vriend van mij dat ze de regeling ook bij De Post hebben ingevoerd, net als in het woonzorgcentrum.”

"Betaal nog meer aan werklozen"

Het probleem is volgens Smets dat de overheid werklozen te veel betaalt en dat die daarom weinig zin hebben om in te gaan op een vacature.  “Betaal werklozen nog wat meer. Met de crisis in Oekraïne had ik gezegd dat ik vluchtelingen best aan een job wilde helpen, ook al spraken ze geen Nederlands. Niemand ging erop in, ze krijgen blijkbaar voldoende financiële steun van de overheid. Begrijp me niet verkeerd he, sommige mensen hebben inderdaad hulp nodig maar je zou dat kunnen beperken in de tijd.”

Voorlopig leverde zijn initiatief 2 potentiële kandidaten op die op gesprek komen.

Lees meer over