Rattenplaag Sint-Jansstraat Diest loopt echt uit de hand na aanval op hond Finneke: "Gebeten op meerder plaatsen"

finneke
Een leegstaande en vervallen woning in de Sint-Jansstraat in Diest is al jarenlang een doorn in het oog van de buurtbewoners, niet alleen omwille van het uitzicht. “Het krioelt er van de ratten. Recent heeft een van die beesten Finneke, het hondje van een dame die er langs woont, hevig toegetakeld”, zegt Chris Flamaing van buurtcomité Samen voor Sint-Jan en raadslid voor N-VA.

De hond werd recent aangevallen door ratten. Zijn snuit werd toegetakeld, hij werd in zijn onderlip gebeten, net als in zijn poten en buik. “Een enorme rat heeft voor een paar dagen de Jack Russell van een van de buurtbewoners zwaar gebeten”, vertelt Chris. “Ondanks haar afkeer en angst voor het ongedierte is de eigenares van het hondje er uiteindelijk zelf in geslaagd om de rat dood te kloppen. Het hondje is ondertussen aan de beterhand, maar houdt er wel een gehavende lip, een kapotte tong, een gezwollen snuit en enig lelijke kappen aan over.”

Lees verder onder de foto

Diest Sint Jansstraat
Het onbewoonde huis zorgt voor ratten in de buurt.

Al jaren onbewoond

De woning waarover het gaat, is deels ingestort en al jaren onbewoond. Ze hoorde toe aan een dame die al een hele tijd overleden is en waarvan de nabestaanden naar verluidt afstand doen van hun erfenis. Ratten hebben er vrij spel, maar uiteraard beperken die zich niet tot hun pand en wagen zich zonder schroom bij de buren

Lees verder onder de foto. 

huis Diest

Chris Flamaing: “Doordat de tuin overwoekerd is, is dit natuurlijk een hemel voor ratten. Ze kruipen zelfs over de vensterbanken. Iedereen weet toch dat ratten ziekte verspreiders zijn. Buren aan weerskanten van het verwaarloosde huis ondervinden zelf schade door voortschrijdend vocht dat insijpelt en schimmel op de muren. Het is de hoogste tijd dat hier wordt ingegrepen. Dat een rat het hondje van een van de buren aanvalt, is er voor ons echt te veel aan. Wat als dit met een kind gebeurt?”

Geen geïsoleerd probleem

Personeel van de technische dienst van de stad heeft een tijd geleden een verdelgingsactie ondernomen, maar sindsdien zijn de ratten blijven terugkomen. “Zolang dat pand er zo blijft bijliggen, blijft het probleem zich stellen.”

“Tot overmaat van ramp zitten wij in dezelfde straat met een bijna identiek probleem”, aldus Chris Flamaing. “Daar is een pand afgebroken met de bedoeling er een nieuwbouw op te zetten, maar de werken zijn er al een hele tijd geleden stilgelegd en ook dat terrein raakt overwoekerd. Het enige dat wij vragen, is dat de stad hier ingrijpt en de boel laat saneren. Het wordt hier voor ons echt onleefbaar.”

Stad heeft eigen rattenvanger van Hamelen

Schepen van Leefmilieu Rick Brans (Open Diest) weet dat er op sommige plaatsen in de stad een probleem is met ratten maar vraagt mensen hier melding van te maken zodat de rattenvanger van de stad kan optreden en aan het probleem kan verhelpen. "We hebben ook een inventaris van de leegstaande gebouwen en eigenaars, die niets aan het probleem doen, betalen het eerste jaar een boete van 400 euro die elk jaar verdubbelt, waarom ze dan niets aan het probleem doen, is ook voor mij een raadsel."

Bij de dienst Milieu & Groen van de stad was niet meteen iemand bereikbaar om nadere toelichting hierover te geven. Inmiddels is het Wooninfopunt van de stad op de hoogte van de toestand. 

Lees meer over