Pastoor Jef Busschots neemt virtueel afscheid van zijn gemeente: "Er is een tijd van komen en eentje van gaan"

pastoor

Zondag 27 februari nam pastoor Jef Busschots (77), na elf jaar, afscheid van zijn parochie in Schaffen, een deelgemeente van Diest. Hij wordt opgevolgd door Karel Loodts. Zelf kon Busschots niet aanwezig zijn op de eucharistieviering – ook hij zat thuis in quarantaine – en moest hij het gebeuren online volgen. “Ik had dat nog nooit gedaan maar het verliep allemaal heel vlot.”

Dat de viering toch doorging zonder Jef heeft te maken met het feit dat die eerder al eens was uitgesteld, de kerkraad zag het niet zitten om het nogmaals te verplaatsen. Wanneer we Jef maandag bellen heeft hij net een zelftest gedaan. “Die was negatief. Natuurlijk was ik er graag live bij geweest om alle parochianen nog eens te zien maar met alle medewerkers hebben we afgesproken dat we later nog weleens samenkomen. Het is een goede parochie en alles liep er altijd gesmeerd. Ik ben heel content over de voorbije jaren maar er is een tijd van komen en eentje van gaan, zo is het leven. Mijn opvolger gaat dat heel goed doen.”

Die opvolger komt uit de Kempen maar vertoefde de voorbije jaren in Nederland. “Net als anderen die naar Nederland trokken, mocht hij lang niet terugkeren naar Vlaanderen maar intussen zijn de regels veranderd en mocht het wel. Ik blijf wel nog actief in Webbekom en in de Onze Lieve Vrouw kerk in Diest. Dat volstaat want zo jong ben ik niet meer en dan moet je toch denken aan afbouwen. Ik ga de parochie en de mensen natuurlijk wel missen.”

Op de viering was best veel volk aanwezig, zo zegt de secretaris van de kerkraad Sint-Hubertus Tom Van Weel. “Vele mensen van Schaffen en ver daarbuiten deden de moeite om aanwezig te zijn bij een dankbare en vreugdevolle viering. Samen met abt Marc Fierens van Averbode ging de kersverse Schaffense herder Karel Loodts voor. Via een live verbinding kon Jef zijn parochianen toch nog een laatste keer te woord staan. Het waren warme woorden van dank aan de parochianen, vrijwilligers en verenigingen. Ook wenste hij zijn jeugdige opvolger veel succes met zijn nieuwe taak."

Lees meer over