Oppositie wil wedkantoren bannen in de stad, meerderheid is het niet eens: "Dan moet je alle lotto-kantoren ook sluiten"

28 mei 2024 | 15u21 | Gepost door redactie
De foto is louter illustratief

De oppositie heeft in Diest haar vragen bij het feit dat er in het centrum een wedkantoor aanwezig blijft en open is voor iedereen. “In januari werd op de gemeenteraad nog een convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting Klasse IV goedgekeurd in het centrum van Diest. Een vreemde beslissing, Diest is zowat de enige stad die zoiets nog toelaat en het blijkt ook een enorme stap terug”, zegt raadslid van de oppositie David Celis. De meerderheid denkt daar anders over: "Dan moet je ook krantenwinkels verbieden om nog Lotto-formulieren aan de man te brengen"

Volgens het raadslid van Groen zijn wedkantoren een trigger voor gokverslaving maar ook voor het in de hand werken van armoede in de stad. “Almaar meer gemeenten bannen dergelijke wedkantoren. Gokkantoren zouden zich niet mogen vestigen op gevoelige locaties, zoals in de buurt van een school, ziekenhuizen of jeugdhuizen. Zo vermijden we alvast dat jongeren en andere kwetsbare groepen in de verleiding komen.”

Sowieso verplicht de kansspelwetgeving uitbaters van wedkantoren om een convenant af te sluiten met steden en gemeenten om de lokale besturen meer inspraak en slagkracht te geven, zo weet de oppositie, die de nood onderstreept aan een deftig kader. “Een kansspelinrichting zou zich alleen maar mogen vestigen als er aan de wettelijke bepalingen is voldaan en vestigingen zich bevinden op een minimumafstand van een heleboel afgebakende locaties in onze stad. Hierbij gaat het om een perimeter van 500 meter rond onderwijsinstellingen, ziekenhuizen of plaatsen die veel door jongeren bezocht worden.”

"Ban dan ook lotto in krantenwinkels"

In januari, zo zegt nog steeds de oppositie, werd er op de gemeenteraad een convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting Klasse IV goedgekeurd in het centrum van Diest, volgens hen een vreemde beslissing. “Diest is zowat de enige stad die zoiets nog toelaat en het blijkt ook een enorme stap terug. In mei 2013 gaven stadsbestuur en de gemeenteraad van Diest al een negatief advies omdat er een gokkantoor in een schoolomgeving zou komen. In 2024 kan dat ineens wel opnieuw en dat met de toestemming van zowat de gehele gemeenteraad, enkel wij stemden tegen. Met een strikter en duidelijker kader kunnen dit soort ongelukkige beslissingen in de toekomst vermeden worden”, besluit de oppositie.

Bevoegd schepen Maurits Vande Reyde (Open Diest) snapt het protest niet echt goed. "Ik begrijp de bezorgdheid, maar de vraag is voorbijgestreefd:, het is  namelijk al een wettelijk kader. Met het betrokken gokkantoor is er een convenant afgesloten. Daarin zijn een hoop wettelijke beperkingen opgelegd. Zo is er een strikte  controle van de identiteitskaart en geraak je er nooit binnen onder de 21 jaar. Die afspraken worden gecontroleerd en ook nageleefd. Als we een algemeen verbod willen invoeren, zoals Groen wil, moeten we ook alle krantenkantoren met Lotto-producten sluiten. Daar pas ik voor."

Een reactie die Celis dan weer doet reageren: "De vraag gaat enkel om echte wedkantoren van kansspelinrichting Klasse IV. De enige echte waarheid is, dat de schepen weigert om de problemen aan te pakken."