Nu ook inbraakgolf bij horeca in Diest: "Twijfel of ik nog verder wil doen"

inbrekers

Wat is er aan de hand in het Hageland? Nadat onbekenden in meerdere handelszaken inbraken in Tienen, Boutersem, Kessel-Lo en Landen kregen nu ook een aantal horecazaken in Diest ongewenst bezoek. In de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 januari waren er maar liefst 4 inbraakpgingen. “Ik ben er niet goed van en weet niet of ik de zaak nog wil verderzetten, ik moet het even laten bezinken”, zegt Brenda Jacobs (47) van La Bas, en zaak die taarten, gebak, desserts en andere zoetigheden maakt.

De onbekenden slaagden erin zich toegang te verschaffen tot 3 van de 4 zaken, in een kapsalon slaagden ze niet in hun opzet.

“Het gaat om Het Spoorcafé, La Bas en Klavertje Vier,dat zijn allemaal handelszaken in Diest. Bij elk van hen gingen de daders op dezelfde manier te werk. Ze brachten schade aan de omijsting van het venster aan waardoor ze het glas naar binnen of kapot konden duwen, op die manier konden ze zich toegang verschaffen tot de zaken. De schade is behoorlijk”, zegt korpschef van de politiezone Demerdal-DSZ Jan Konings.

De dieven gingen aan de haal met cash geld. “In sommige zaken hing een camera, hopelijk kunnen de beelden helpen bij het identificeren van de daders. We gaan ook na of er andere beelden bestaan die kunnen helpen.”

Ook mensen van het labo kwamen ter plaatse voor een sporenonderzoek.

Twijfel over verder doen

Zaakvoerder van La Bas, Brenda, is er niet goed van. “Het was de buurvrouw die ons op de hoogte bracht, dinsdag is namelijk onze sluitingsdag. Toen we aankwamen zagen we meteen dat de dieven heel wat schade hadden aangericht, er lag ook nog cash en daar gingen ze mee aan de haal”, vertelt ze.

In de omgeving van de zaak zijn momenteel werken aan de gang en daarvoor werd ook de openbare straatverlichting weggehaald. “Dat maakt het voor dieven makkelijker maar zelfs al was de verlichting er wel gewest, in het kader van besparingen doven zowat alle gemeenten en steden hun straatverlichting ’s nachts. Ik spa dat er moet bespaard worden maar volgens mij niet op veiligheid en daarvoor zorgt openabre verlichting toch ook een beetje. Er mogen van mij ook meer camera’s komen in de stad. Ik snap dat dit niet evident is maar als je niets te verbergen hebt, mag je toch gefilmd worden?”, zegt Brenda die door de inbraak een stevige klap in het gezicht kreeg.

“Ik weet niet goed wat ik moet denken en of ik de zaak nog wel verder wil runnen. Ik moet het even laten bezinken. Sowieso gaat het blijkbaar om dezelfde inbrekers die ook in andere steden al aan het werk waren, ik hoop dat ze de daders vinden”, besluit ze.