Nieuwbouw fase 1 van het AZ Diest zou midden 2024 klaar moeten zijn, regering geeft principieel groen licht

Nieuw ziekenhuis Diest
Breaking
De Vlaamse regering geeft principieel groen licht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Diest. Het nieuwbouwproject van AZ Diest is geselecteerd op de subsidielijst van de Vlaamse regering. Als alles goed gaat moet fase 1 van de bouwwerken afgerond zijn midden 2024.

"De selectie door de Vlaamse Regering is een erkenning voor ons zorgproject in Diest en een grote stap dichter bij de concrete realisatie van ons eengemaakte ziekenhuis. We bouwen een community hospita, een laagdrempelig regionaal ziekenhuis, open en toegankelijk, maximaal klantvriendelijk, en verankerd in het centrum van Diest. In en nabij het ziekenhuis wordt eveneens plaats voorzien voor de verschillende zorgpartners in onze regio zoals de huisartsen, thuiszorg, dienst Welzijn van stad Diest, e.d.", reageert algemeen directeur van het AZ Diest Ilse Van Asbroeck.

In het project staat integratie van zorg, innovatie en duurzaamheid centraal. Bij het AZ Diest zijn ze bijzonder tevreden met de beslissing van de overheid en nog deze maand vervolledigen ze het dossier, de initiatiefnemers verwachten een finale goedkeuring nog voor eind juni.

Nauwe band met de stad

De zorgcampus komt in het groen, aan de Verversgracht, en zal aansluiten op de bestaande infrastructuur in de Statiestraat. "Deze beslissing geeft duidelijk aan dat de Vlaamse Regering vertrouwen heeft in de toekomst van AZ Diest. De band met de stad wordt benadrukt door de ligging binnen de ring van Diest, op wandelafstand van het station en het historisch centrum en geïntegreerd in het stedelijke groenblauwe lint door de stad dat wordt gevormd door een aantal parken, wandel- en fietswegen en de Demer", reageert burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

Lees verder onder de foto. 

AZ Diest

Bedoeling is dat er dan nog in de zomer gestart wordt met de eerste van twee fasen van de bouwwerken. Wanneer fase 1 afgerond is, wordt het ziekenhuis al concreet samengebracht op één locatie. In die eerst fase wordt het verouderde gebouw van campus Hasseltsestraat, in gebruik sinds 1968, vervangen. De bestaande aangrenzende campus Statiestraat en de nieuwbouw fase 1 worden dan verbonden met een afgesloten verbindingsbrug zodat één geheel wordt gevormd. “Een nauwe samenwerking tussen de AZ Diest artsen, het Plexus ziekenhuisnetwerk, de huisartsen, het Wit-Gele Kruis, het psychiatrisch ziekenhuis Sint­Annendael en andere zorgpartners in de regio, moet ervoor zorgen dat inwoners van Diest en   omstreken nog beter kunnen worden geholpen op de nieuwe site”, gaan de initiatiefnemers verder.

Als alles goed gaat kan nieuwbouw fase 1 in gebruik worden genomen midden 2024. De focus zal er liggen op het chirurgisch dagziekenhuis, de zorg voor de ouder wordende patiënt (hospitalisatie geriatrie en revalidatie) en de zorg voor moeder en kind. Er komt  een centraal onthaal en enkele stedelijke functies die typisch zijn voor een ziekenhuis zoals een koffiehoek en een brasserie. 

Lees meer over