N-VA niet te spreken over verwerpen voorstel voor gemeentelijke mantelzorgpremie

Stadhuis van Diest blijft toegankelijk

De N-VA oppositie in Diest is niet te spreken over het feit dat hun voorstel om een gemeentelijke mantelzorgpremie in te voeren op de gemeenteraad niet werd goedgekeurd door de meerderheid. “Dat is opmerkelijk want zo’n premie stond in het programma van meerderheidspartij Open Diest. Ook de socialisten van Vooruit Diest keurden het voorstel niet goed en dat vinden we nog opmerkelijker.” Het stadsbestuur bekijkt wel het idee en een commissie zal zich over het voorstel buigen in maart. 

De N-VA diende het voorstel in als een principebeslissing. “Daarmee wilden we een mogelijke discussie over de hoogte van de premie of de wijze van toekenning niet op de gemeenteraad forceren, maar dit binnen een aparte commissie laten bespreken en beslissen. De meerderheid weigerde het principe van de premie goed te keuren. Daarmee zeggen ze duidelijk en de facto: er komt geen mantelzorgpremie in Diest”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Lydia Mertens.

N-VA afdelingsvoorzitter en zelf mantelzorger Xavier Lesenne noemt de weigering opmerkelijk. “Ik las in het verkiezingsprogramma van Open Diest dat het zo’n premie wilde invoeren. Blijkt dus dat dat een loze verkiezingsbelofte is. Ik snap niet dat Diest als een van de weinige gemeenten in Vlaanderen zo’n premie niet heeft. Mantelzorgers zijn blijkbaar niet zo belangrijk. Ondertussen steekt dit bestuur wel centen in een nieuw logo en huisstijl. De prioriteiten liggen blijkbaar niet bij de zorgbehoevenden en hun mantelzorgers.”

Dat ook de socialisten van Vooruit Diest het principe van een mantelzorgpremie niet konden of wilden goedkeuren, kan bij N-VA Diest evenmin op vel begrip rekenen. “Een mantelzorgpremie is een sociale maatregel bij uitstek, blijkbaar moeten de socialisten van Vooruit Diest zich al houden aan de marsorders van Iedereen Diest, het nieuwe huwelijk van Vooruit en Open Diest”, aldus nog N-VA.

Dat het stadsbestuur een commissie in het leven wil roepen om het idee te bekijken vinden ze bij N-Va dan weer een goed idee al blijven ze de weigering om te stemmen over het principe betreuren.

Lees meer over