N-VA Diest wil stedelijke mantelzorgpremie: "Diest is één van de weinigen die dat niet aanbiedt"

Stadhuis van Diest blijft toegankelijk

Oppositiepartij N-VA Diest wil een stedelijke mantelzorgpremie invoeren en dient hiervoor een voorstel in op de volgende gemeenteraad. “Zo’n mantelzorgpremie komt bovenop de Vlaamse mantelzorgpremie en geeft een extra ondersteuning aan zorgbehoevende inwoners die hulp krijgen van mantelzorgers. Diest is één van de weinige gemeenten en steden die zo’n premie niet heeft. Tijd dat we ons sociaal gelaat laten zien. Mantelzorgers verdienen alle steun”, zegt gemeenteraadslid Lydia Mertens.

Volgens de partij blijkt uit cijfers van de Zorgenquête uit 2021 dat 1 op de 3 Vlamingen een of andere vorm van mantelzorg verleent.

De partij stelt voor om nu ook in Diest een stedelijke mantelzorgpremie in te voeren. “De voorwaarden om zo’n premie te krijgen, zouden gemakkelijk gekoppeld worden aan de voorwaarden om een Vlaamse zorgpremie te krijgen. Dat maakt het voor onze sociale diensten gemakkelijk om aanvragen te behandelen”, gaat Mertens verder die het beoogde bedrag en de voorwaarden open wil stellen voor discussie en ervan overtuigd is dat dergelijke premie geen zware belasting van de stadskas hoeft te betekenen.  

“Op basis van het aantal premies dat uitgekeerd wordt in vergelijkbare gemeenten, zou dit de stad nog geen 50.000 euro per jaar kosten. De financiële toestand van de stad is volgens het stadsbestuur ‘gezond’, dus mag een sociale maatregel met veel impact geen bezwaar zijn”