Metalband geweerd in Diest?

9 februari 2023 | 10u13 | Gepost door dvdg.media@tel…
Graveland
De Poolse metalband Graveland komt naar Diest voor en optreden in café Hell. Maar of het optreden wel zal kunnen doorgaan is zeer onzeker. Er loopt een onderzoek naar mogelijke banden met het neonazisme van leden van de band.

Momenteel wordt er in Diest volop onderzocht of de muziekband Graveland wel welkom is voor een optreden. Graveland is een Poolse Black-metalband opgericht in 1992 door Rob Darken (Rober Fudali). Dat optreden is voorzien op 29 april in café Hell aan de Nijverheidslaan. Dit café is gekend voor de organisatie van onder meer metalconcerten.

De reden van het onderzoek is de vermeende banden van de muziekgroep met het neonazisme. Dat werd gemeld aan de stad door klanten van het betrokken café, die niet helemaal gerust waren in de komst van de band. Graveland en Darken worden vaak in verband gebracht met nationaalsocialistische black metal vanwege zijn medewerking aan diverse facistische bands zoals Veles en zijn extreem rechts-conservatieve houding in interviews. Darken heeft zich evenwel nooit direct uitgesproken als voorstander van nationaalsocialisme. Voor Darken is Graveland de verwezenlijking van zijn heidense levensovertuiging, zijn aversie tegen de multiculturele samenleving is hiervan een voortvloeisel.

Burgemeester De Graef liet weten dat het optreden niet kan doorgaan als er effectief kan aangetoond worden dat de band linken heeft met of sympathieën voor het neonazisme. Daartoe wordt  nu volop door de politiediensten en de dienst integrale veiligheid informatie verzameld over de band en haar leden individueel. Dit leidde al tot beeldmateriaal van sommigen op plaatsen waar Hitlergroeten werden geuit. In diverse andere landen zou de groep ook al een verbod tot optreden gekregen hebben. 

Voor De Graef staat het vast. Geen optreden als er ook maar de minste banden met het neonazisme zijn. Hij verwacht eigenlijk ook in eerste instantie een beslissing van de organisator zelf, uiteraard in de richting van een annulering. 

Lees meer over