Meer overtreders in fietsstraten, politie controleerde woensdagochtend en 16 bestuurders kregen boete van 58 euro

Controle fietsstraten

In samenspraak met de stad Diest voert de politiezone Demerdal-DSZ de controles in de fietszone in Diest op. Op woensdag 15 juni deden ze om 7.45 uur al een controle in de Hasseltsestraat, daarna was er nog eentje in de buurt van de school De Buitenkans in de Dorpstraat in Molenstede.Op beide locaties liepen acht bestuurders tegen de lamp, zij kregen elk een boete van 58 euro. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Op elke hoek van de straat en ook elders stonden agenten. Wanneer een wagen een fietser inhaalde - iets wat in een fietszone/fietsstraat verboden is, wagens mogen er ook niet sneller rijden dan 30 km per uur - werd de bestuurder tegengehouden. Aan het begin van de actie werden er amper overtredingen vastgesteld maar dat had eerder te maken met feit dat er op dat moment nog weinig fietsers waren. Naarmate het later werd en er ook meer schoolkinderen op de fiets aanwezig waren, steeg het aantal overtredingen. Eén voor één werden ze door de agenten tegengehouden. 

Meer overtreders dan vorig jaar 

Dat de actie nodig is, bewijzen de cijfers. Vorig jaar kregen in de Diestse binnenstad 39 overtreders een boete in een fietsstraat, dit jaar zijn dat er al 58.

“Toezicht houden op een verkeerssituatie drukt zich natuurlijk niet alleen uit in het aantal opgestelde pv’s. Als mijn ploegen, na een controlemoment, rapporteren dat er geen overtredingen waren, ben ik blij want dat moet finaal het doel zijn”, zegt korpschef van de politiezone Jan Konings.

Op 20 september 2020 opende de fietszone in het centrum van Diest die bestaat uit 90 aaneengesloten fietsstraten waarin diverse fietsbestemmingen zoals scholen, winkels, horeca en de wekelijkse markt zich bevinden.

“Er zijn steeds meer fietsers in Diest, dat stemt ons blij, en ook buiten het centrum proberen we fietsers waar het kan hun eigen straat te geven, zoals in Kaggevinne, Molenstede en binnenkort ook Schaffen. Het blijft nodig om de regels van de fietszone nog eens extra in de verf te zetten. Daarom loopt dit jaar de campagne Fiets Voorop”, gaat burgemeester  Christophe De Graef (Open Diest) verder.

 Om de boodschap van de Fiets Voorop-campagne mee uit te dragen gingen de initiatiefnemers op zoek naar fietsambassadeurs. Het resultaat zijn 10 enthousiaste fietsers die hun fietservaringen delen, onder andere op sociale media, om zo mee te zorgen voor de veiligheid van voetgangers en fietsers in de stad.

 

Lees meer over