Kerk Schaffen wordt gerestaureerd

Kerk Schaffen

Maandag 24 februari starten de restauratiewerken aan de kerk van Sint-Hubertus in Schaffen, een deelgemeente van Diest. De kerk wordt in de steigers gezet en zal een volledige restauratie ondergaan, de werken zullen zo’n 6 maanden duren. Jarenlang was er overleg, werden er studies uitgevoerd en werd er een planning opgemaakt.

De kerkraad werkte voor het project nauw samen met het  Diestse stadsbestuur, Monumentenwacht, architect Achille Vandormael en het Agentschap van Binnenlands Bestuur.

Vandormael stelde het dossier op en de werken worden uitgevoerd door de firma Dijkmans dak- en restauratiewerken NV uit Kuringen, nabij Hasselt, een aannemer die gespecialiseerd is in het restaureren van kerken.

Voor een bedrag van 610.000 euro wordt de stabiliteit van de toren hersteld, de dakbedekking van de toren vernieuwd met natuurleien, het metselwerk hersteld (waarbij de ijzerzandsteen gedeeltelijk vervangen wordt) en de toren opnieuw ingevoegd wordt

Ook de dakgoten worden vervangen of hersteld en het hout-, ijzer- en metselwerk hersteld, voornamelijk om het gebouw terug waterdicht te maken.Deze werken zullen de onderhoudskosten op langere  termijn beperken”, luidt het.

Vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur werd een subsidie van 181.000 euro toegezegd. De Stad Diest, eigenaar van de kerk, neemt het resterende bedrag op zich van de restauratie van de  Sint-Hubertuskerk, de tweede hoofdkerk van Diest.

Tijdens de werken worden de activiteiten in de kerk niet opgeschort.  

Lees meer over