Jeugdafdeling Dorna Musica van harmonie wint prijs voor toegankelijkheid

Harmonie Diest

Harmonie Dorna Musica heeft op donderdag 16 juni de Toegankelijkheidsprijs van de stad Diest en de G-krachtraad gewonnen. De harmonie heeft een open werking voor kinderen met een beperking. Bedoeling van de prijs is initiatieven in de kijker te zetten die van de stad een meer toegankelijke plaats maken voor iedereen.

Dorna Musica geeft, onder de koepel van de Harmonie van Deurne, muziekinitiatie aan jonge muzikanten en ook kinderen met een beperking zijn er welkom. Zij nemen deel aan de reguliere werking, zoals de wekelijkse repetities, optredens en het jaarlijkse kamp.

“Indien nodig wordt er gezorgd voor extra begeleiding, aangepaste partituren of lessen in kleine groepjes in een prikkelarme ruimte. Muziek heeft geen beperkingen, enkel maar mogelijkheden, ook voor mensen met een handicap”, zegt Evy Kemps van Dorna Musica. “De uitdaging voor ons en de hele maatschappij is om de mogelijkheden te ontdekken, te laten groeien en juist in te zetten. Dat is ook wat we nastreven bij onze muziekvereniging Sint-Isidorus Deurne, en zeker bij de jeugdafdeling Dorna Musica, muziek moet toegankelijk zijn voor iedereen.”

Lees verder onder de foto. 

Harmonie Diest
Muziekinitiatie voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking

Samenleving inclusief maken voor iedereen

Voor schepen van Toegankelijkheid Maurits Vande Reyde ( Open Diest) betekent toegankelijkheid ook veel meer dan goede stoepen en wegen.

“Het gaat over heel de samenleving inclusief maken voor iedereen, los van je beperking. Als stad kunnen we dat niet alleen. De genomineerden tonen dat toegankelijkheid iets is waar we allemaal mee bezig kunnen zijn. Dorna Musica levert daarin fantastisch werk.”

Lees verder onder de foto. 

Toegankelijkheidsprijs

Harmonie haalde het van drie andere kandidaten

Organisaties, diensten, bedrijven en anderen konden eerder innovatieve projecten indienen die de bereikbaarheid of gebruiksvriendelijkheid van gebouwen, diensten of voorzieningen verhogen.

Dorna Musica wint naast een trofee ook een Diests Cadoosje ter waarde van 250 euro, dat bij tal van lokale handelaars gebruikt kan worden.

De harmonie haalde het van drie andere kandidaten die in aanmerking kwamen voor de prijs, met name  Ontmoet De Beweging, een samenwerking tussen de sportdienst en de dienst Diversiteit die sportactiviteiten op maat aanbiedt aan verschillende doelgroepen,  de uitbaters van Dagbladhandel Ridel die een hellend vlak aanlegden in hun winkel en aan de zijingang en Café ’t Sok die eveneens rekening hielden met rolstoeltoegankelijkheid bij de aanleg van hun nieuw terras.