In Webbekoms Broek geringde buizerd nu gespot in Zichem

Buizerd
Een buizerd, die geringd werd in het Webbekoms Broek in Diest, is onlangs gefotografeerd in Zichem. Het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek werkt al jaren mee aan ringprogramma's, vooral wat de roofvogels betreft. Verschillende vrijwilligers lokaliseren de nestplaatsen en begeleiden daarna de erkende ringers naar de nestplaatsen.

Elk jaar worden er in Vlaanderen een groot aantal vogels geringd, een werk dat wordt geleid door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurstudie (KBIN) maar uitgevoerd wordt door honderden vrijwilligers. Uit het laatste gepubliceerde jaarverslag van het KBIN (januari 2017) blijkt dat er 723.071 vogels gering werden in 2015.

Minder gekend, is dat er elk jaar nogal wat terugmeldingen zijn, in 2015 bijvoorbeeld werden er 43.167 vogels terug gemeld en dit zowel in ons land als in het buitenland. Het gaat, spijtig genoeg, nogal eens om verongelukte vogels. 

Waar de vogels naartoe trekken en zich vestigen blijft een groot raadsel maar voor één exemplaar is er nu dus wel uitsluitsel. Een buizerd, die geringd werd in 2018 door Jos Van Kerckhoven, toen begeleid door zijn vaste kompaan Rigo Verboven en BC-vrijwilligers J.p. Nijns en Luc Cieters, werd deze week gefotografeerd in Zichem door gekend natuurfotograaf Jonny Verheyden die ook lid is van de bond voor verantwoorde natuurfotografie (BVNF). 

Op zijn foto's is te zien dat het dier in goede conditie is. 

Buizerd
Buizerd

Lees meer over