Gratis cyberpreventie-adviseurs in de strijd tegen online criminaliteit

Vector BROSS geeft deze maand gratis webshops weg tot eind 2020

De  stad Diest is een van de pilootregio’s waar vrijwillige cyberpreventie-adviseurs gratis advies geven voor veiliger internetgebruik. De stad werd eerder zelf het slachtoffer van cybercriminaliteit.

De digitalisering van onze maatschappij heeft een grote invloed op ons dagelijks leven maar zo weten ze in Diest intussen het heeft ook een keerzijde.

 “Cybercriminelen spelen daar handig op in met steeds meer geavanceerde technieken.”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest. “Veiligheid op het internet is daarom belangrijker dan ooit, voor gebruikers van alle leeftijden.”

Daarom zette Diest, samen met de provincie Vlaams-Brabant en het BIN-kenniscentrum, een project op poten waarin vrijwilligers werden opgeleid tot cyberpreventieadviseurs.

Dat wil zeggen vrijwilligers die tips geven aan mensen om zich beter te beschermen tegen online oplichting en phishing.

“De vrijwilligers informeren, sensibiliseren, adviseren en verwijzen door indien nodig. Ze bieden geïnteresseerden op een enthousiaste en laagdrempelige manier informatie en advies aangepast aan de individuele noden”, luidt het.

Concreet gaan de cyberpreventieadviseurs langs bij personen of groepen met een spontane aanvraag of bij slachtoffers van cybercriminaliteit die doorverwezen werden door de politie

Je kan vanaf vrijdag 17 maart gratis cyberpreventieadvies aanvragen bij de dienst Integrale veiligheid op het nummer 013/35.32.28 of door een mail te sturen naar integraleveiligheid@diest.be.

Je kan ook een aanvraagformulier invullen op de website www.diest.be/cyberpreventieadvies