Geen enkel kind mag met lege brooddoos naar school, dat vindt oppositiepartij Vooruit

Lege brooddoos

Vooruit Diest komt op voor jongeren die zonder brooddoos of eentje zonder iets in of zeer weinig op de schoolbanken belanden. De oppositiepartij wil het probleem aanpakken en vraagt daarom aan het stadsbestuur om het probleem aan te pakken. . “Ook in onze Diestse scholen zijn er vergeten, lege of slecht gevulde brooddozen.”

Volgens de partij zitten 1 op de 4 kinderen met honger op de schoolbanken. “Lege brooddozen of sober gevulde brooddozen komen helaas steeds vaker voor, zowel in basisscholen als in middelbare scholen. Een zakje chips als middagmaal, een opgerold vleesje, een koek of enkel een stukje droog brood. Wij vinden dit  bijzonder pijnlijk en willen dat de stad dit, in overleg met de scholen, aanpakt”, zegt raadslid en voorzitter Carina Jankowski.

“Heel wat gezinnen krijgen het steeds moeilijker door de stijgende prijzen en de hoge energiefacturen. Voorlopig is hiervoor geen positieve verandering in zicht. Als ouders de financiële druk voelen, zijn kinderen hier rechtstreeks ook het slachtoffer van. Dit vertaalt zich helaas ook in lege of slecht gevulde brooddozen, ook in Diest”, gaat ze verder die zelf in het lager onderwijs staat.

Geen probleem van kansarme gezinnen

“Het probleem dat kinderen zonder of met weinig eten op school staan, doet zich niet enkel voor bij kinderen uit kwetsbare gezinnen die geconfronteerd zijn met structurele armoede. Het kan bij elk kind in onze Diestse scholen gebeuren. Soms zijn ze hun brooddoos vergeten of werd er in de keuken per ongeluk de lege brooddoos weer in de boekentas gestoken”, gaat Jankowski verder.

Hoe dan ook wil de oppositiepartij iets doen aan het probleem, voor hen zijn kinderen zonder eten op school onaanvaardbaar”Net daarom willen we hier iets aan doen. We moeten de scholen hierin ondersteunen, ik hoop dat de meerderheid hierin volgt, elk kind moet kunnen eten op school. We willen dat het stadsbestuur zo spoedig mogelijk werk maakt van oplossingen voor deze problematiek. Want ook in onze Diestse scholen zijn er vergeten, lege of slecht gevulde brooddozen. Voldoende en gezonde voeding is belangrijk voor elk kind en elke jongere die volop aan het groeien is. Met een lege maag spelen en leren gaat niet. Daarnaast vragen we om gezonde tussendoortjes ook in onze buitenschoolse kinderopvang  te voorzien. Sommige kinderen hebben daar meestal wel een extra tussendoortje voor bij, maar ook dat kan wel eens vergeten zijn. Als het kindje dan met honger moet wachten om pas later op de dag opgehaald te worden, dan is elke minuut te veel,’ gaat Jankowski verder die ook heil ziet in een samenwerking met anderen.

“Een samenwerking met vzw's, die via een online donatieplatform gezonde voeding aanbieden, is een optie. Ander lokale besturen hebben de handen in elkaar geslagen met lokale handelaars die hun overschot schenken aan een school, waar het in de diepvries belandt tot het zijn dienst kan bewijzen. We hopen dat het stadsbestuur, in samenwerking met verschillende actoren, op zeer korte termijn laagdrempelige en gezonde initiatieven kan opstarten om kinderen en jongeren op school gezond eten aan te bieden wanneer dat nodig is. We vragen ook dat het bestuur een jaarlijks budget wil voorzien om preventief gezonde voeding en tussendoortjes te voorzien voor kinderen in onze Diestse scholen en BKO’s”, besluit Jankowski.