Ellen was jarenlang de vriendin van Annick Van Uytsel: "Ik reageerde vol ongeloof op haar dood"

Ellen Collin, de vriendin van Annick Van Uytsel
Vandaag, maandag 3 mei, is het 14 jaar geleden dat speurders het dode lichaam vonden van de Diestse Annick Van Uytsel in het Albertkanaal in Lummen. De jonge vrouw was op 27 april niet thuisgekomen nadat ze ’s avonds naar een fuif van de Chiro was gegaan in Schaffen. Haar vriendin Ellen Collin was toen 24, Annick 18. “Ik denk nog vaak aan haar terug. Ik was die avond ook op die fuif maar ging vroeger naar huis omdat ik ’s anderdaags moest studeren want ik had toen examens.”

De twee kenden mekaar al van jongsaf aan. “Wij woonden in dezelfde wijk, ik heb Annick altijd gekend en was destijds haar leidster op de KSA, dat heette toen nog KSJ, later werd ze er zelf ook leidster. Annick was een heel creatief iemand en had veel ideeën. Ze kon goed tekenen en naaien. Anderzijds was ze best slordig en een warhoofd maar ze was ook heel zacht en lief voor iedereen.”

Hersenen weigerden ergste te denken

Vaak reden de twee vriendinnen samen naar en van een fuif omdat ze in dezelfde wijk woonden maar die avond dus niet. “De dag erna belde Annicks papa mij om te vragen of ik wist waar ze was want ze was die nacht niet thuisgekomen. Aanvankelijk was ik wel ongerust maar het leek alsof mijn hersenen het ergste scenario niet aan konden, ik dacht het komt wel goed en ze is ergens blijven slapen, ook al was dat absoluut niet iets voor haar. Anderzijds vond ik het wel vreemd want ze moest die dag van alles doen en toen ze ook niet kwam opdagen op een activiteit van de KSA begon ik toch te vrezen maar dan nog kon ik niet vermoeden wat later de gruwelijke werkelijkheid zou blijken.”

Overdag zoeken naar Annick, ’s avonds studeren voor de examens

Net als vele anderen ging ook Ellen in de dagen erna op zoek naar haar vriendin. “Overdag nam ik deel aan de zoektocht, ’s avonds studeerde ik voor mijn examens, ging dan enkele uren slapen, studeerde verder en na het afleggen van mijn examen ging ik weer mee op zoek naar Annick. Telkens weer vertrokken we met de hoop haar te vinden maar telkens vonden we haar niet en waren we zwaar teleurgesteld.”

Uiteindelijk zou, op donderdag 3 mei 2007, Annicks lichaam uit het kanaal in Lummen worden gehaald nadat een wandelaar iets verdachts in het water had gezien. Het duurde daarna nog lange tijd vooraleer de dader gevat werd maar uiteindelijk bekent Ronald Janssen de moord op Annick op 10 januari 2008 (hij was eerder opgepakt na de moord op een koppeltje wiens verkoolde lichamen werden teruggevonden in een uitgebrande wagen). “Er was lang geen spoor naar de dader en op een bepaald moment ga je zelfs mensen uit de naaste omgeving verdenken, dat is heel vreemd maar het gebeurde wel. Toen ik het nieuws vernam kon ik het niet geloven."

Annick maakt blijvend deel uit van Ellens gezin

Intussen heeft Ellen zelf twee kleine kinderen, Finn is 9 en Elte 6. “No way dat één van hen alleen gaat fietsen, na de moord op Annick heb ik, noch haar andere vrienden, dat zelf ook nog gedaan. Anderzijds besef ik dat ze een aantal zaken moeten kunnen meemaken in hun leven maar het gevoel is heel dubbel.”

Intussen heeft Ellen het gruwelijke drama een plaats gegeven, maar vergeten zal ze het nooit. “Het blijft een diepe kras op mijn ziel. Of ik het echt verwerkt heb, weet ik zo niet maar ik heb ermee leren leven. Bij elke verjaardag heb ik het moeilijk, net als de ouders van Annick met wie ik nog contact heb, voor hen weegt het natuurlijk nog zwaarder. Ik denk dat iedereen wel blij is dat mensen Annick niet vergeten zijn. Hoe dan ook blijft ze in ons leven een grote rol spelen. Zelf studeerde ze mode en vandaag ben ik het die haar droom heb verwezenlijkt want ik maak intussen kledij voor kinderen en volwassenen onder de noemer Finnemuts en Mollemuis, de troetelnaampjes voor mijn kinderen. Destijds vroeg ik aan Annick om mijn trouwkleed te maken, ik had zelfs nog geen vriend, maar het is er nooit van gekomen.”

Lees meer over