Diest zet ster aan de hemel voor kindjes die overleden vroeg in de zwangerschap

sarah stiers

In Diest kunnen ouders, die een kindje verloren na minder dan 140 dagen zwangerschap, voortaan een sterrenregister invullen en komt er ook een gedenkplaats voor hen op een sterretjesweide. Tot vandaag kunnen die ouders geen aangifte doen van hun stilgeboren kind.

De begraafplaats aan de Vervoortplaats wordt door de stad heraangelegd en het initiatief kadert hierin. De rustplek krijgt meer groen, een overdekte afscheidsplaats en zitbanken. Daarnaast komt er ook een sterretjesweide en opent de stad vanaf mei een sterrenregister voor kindjes die erg vroeg in de zwangerschap overleden zijn.

“Eind vorig jaar werden de buitenste verharde hoofdwegen van de begraafplaats al vervangen door grindgazon. Dit jaar vergroenen we onder andere het kinderkerkhof met veertien extra bomen en tal van vaste planten. We leggen ook een sterretjesweide aan met gedenkheuvels voor stilgeboren kindjes”, zegt schepen van Ruimtelijke Planning en Omgeving, Rick Brans (Open Diest).

Het kerkhof moet een bezinningsplaats worden in een groene omgeving, de stad plant er in totaal meer dan 50 bomen aan en 2000 haagplantjes.

Een extraatje voor ouders die een kindje verloren, na minder dan 140 dagen zwangerschap, is dat zij er ook terecht kunnen.

“Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een enorm ingrijpende gebeurtenis. Daarom openen we binnenkort ook een sterrenregister voor kindjes die in de eerste maanden van de zwangerschap overleden. Daarmee willen we ouders die vroeg een kindje verloren een hart onder de riem steken en tonen dat hun verdriet niet wordt vergeten”, vertelt schepen van Burgerzaken, Pascale Vanaudenhove (Open Diest). “Hun kindje zal ook een symbolische plaats krijgen op de sterrenweide.”

Ouders die een kind(je) vroeg in de zwangerschap verloren hebben, kunnen vanaf mei een registratie doen in het sterrenregister bij het loket Burgerzaken op het stadhuis van Diest. Ze krijgen ook een sterretje dat ze dan in de weide op het kerkhof kunnen plaatsen of mee naar huis kunnen nemen.

De sterretjes zijn gratis ter beschikking voor de ouders.

Nog meer werken

Daarnaast worden ook de hoofdpaden aangepakt zodat het kerkhof beter toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

De werken starten op maandag 4 maart en duren ongeveer 6 weken. De begraafplaats blijft open voor bezoekers via de hoofdingang en/of de zij-ingang, afhankelijk van de werkzaamheden.

Plechtigheden krijgen nog steeds voorrang. De werken worden dan gepauzeerd zodat het afscheid sereen kan blijven plaatsvinden.

Stad Diest start ook dit voorjaar nog met de heraanleg van de begraafplaats in Kaggevinne. Ook daar wil het bestuur een groene parkbegraafplaats maken, met een goede balans tussen graven en natuur.

Alle info kan je terugvinden op www.diest.be/.