Diest steunt diversiteit en viert internationale dag tegen Homofobie en Transfobie

Regenboogbrug Diest

Dinsdag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Diest zet die dag in de kijker op de regenboogbrug aan het station. Daar krijgen mensen die toekomen in Diest sinds vorig jaar de duidelijke boodschap dat iedereen er welkom is.

De stad Diest wil de boodschap ook graag vertalen naar de praktijk, want elk geval van discriminatie is er een te veel. In het bijzijn van schepen van Diversiteit Monique De Dobbeleer wordt het engagement van vorig jaar op 17 mei aan de regenboogbrug overgedaan. "Holebi's en transpersonen worden vaak onder druk gezet om niet af te wijken van het grijze midden", zegt ze. "In de stad Diest houden wij van kleur en diversiteit. Symbolisch hebben we daarvoor onze kleurrijke regenboogbrug." 

Educatief lespakket

De stad stelt ook een nieuw educatief lespakket voor, ontwikkeld in samenwerking met de campagne PAARS (Wel Jong). De bedoeling is om thema’s rond LGBTQ+ bespreekbaar te maken op basisscholen, secundaire scholen en in het jeugdwerk. Aan de hand van het educatieve materiaal kunnen scholen of jeugdwerking het thema laagdrempelig en in spelvorm aan bod laten komen. Alle middelbare scholen in de stad hebben al aangegeven graag met het lespakket aan de slag te gaan. 

Aanspreekpunt politie 

Politiezone Demerdal-DSZ stelt ook een nieuw aanspreekpunt LGBTQ+ voor. De bedoeling van het politie-aanspreekpunt is om de drempel voor aangifte bij discriminatie of haatmisdrijven zo laag mogelijk te maken. Inspecteur Mario Luyten zal de rol van aanspreekpunt op zich nemen.  

“Een goed netwerk en veel contact met burgers moeten ervoor zorgen dat het aanspreekpunt LGBTQ+ bij de politie dicht bij alle Diestenaars staat”, zegt diensthoofd Diversiteit Jose Gonzalez. “Op deze manier bouwen wij in Diest aan een meer actieve relatie met burgers en nodigen wij ze ook uit voor een intense dialoog.”

Lees meer over