Diest renoveert, samen met nieuwe woonmaatschappij, sociale woningen in de stad

Diest

De stad Diest maakt werk van renovaties van de sociale woningen en doet dat in samenwerking met de nieuwe woonmaatschappij KANVAZ. Die kwam in de plaats van de sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding. Voor kandidaat sociaal-huurders wordt het proces van sociaal wonen een stuk eenvoudiger, omdat zij voor het volledige gebeuren nu terecht kunnen op één plek.

De nieuwe woonmaatschappij werd opgericht op 1 juli en ontstond na een fusie van drie sociale huisvestingsmaatschappijen, met name Diest-Uitbreiding, SWaL en CNUZ. Tegelijk draagt KANVAZ zorg voor de opdrachten van de voormalige SVK’s, de sociale verhuurkantoren.

De nieuwe woonmaatschappij heeft ruim 3.800 wooneenheden in eigendom/beheer. Binnen de 18 gemeenten van het werkingsgebied zijn, naar schatting, nog plannen in opmaak voor 700 tot 800 bijkomende wooneenheden.

Ook in Diest wordt er gerenoveerd

Ook in Diest gaat de maatschappij meerdere projecten renoveren. Zo bijvoorbeeld is er het renovatieproject Speelhof, goed voor 122 appartementen verspreid over elf gebouwen in de Fabiolalaan, Bremstraat en Anjerstraat. De uitvoering van de renovatiewerken zal in fasen gebeuren, in eerste instantie worden er drie gebouwen gerenoveerd, de huurders daar werden tijdelijk ondergebracht in andere wooneenheden. Het project werd intussen vergund en de aanbesteding en de start van werken zijn voorzien voor het voorjaar van 2024.

In de Vandeveldestraat wordt een groot deel van de iconische witte huizen afgebroken. In de vervangingsbouw komen er opnieuw 36 wooneenheden en de werken hiervoor zijn begin november gestart.

Lees verder onder de foto.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
witte huizen
Iconische witte huizen worden afgebroken

Nog meer renovatieprojecten

Een andere renovatieproject is dat van Parelserf waar het gaat om acht woningen, vijf ervan kregen te lijden onder brandschade. Dat dossier is in opmaak en zou kunnen starten eind 2024, begin 2025. “Op basis van het voorstel voor de acht woningen zal heel de wijk (42 woningen) gerenoveerd worden op basis van energienormen en brandveiligheid”, luidt het.

Op langer termijn staan er nog meerdere renovatieprojecten op stapel met name in de Accaciastraat, Meidoornstraat en Oude Baan Diest (37 woningen), de Fabiolaan (10 seniorenwoningen) en Pannehoeve in deelgemeente Deurne.

KANVAZ bouwt momenteel ook negen gezinswoningen (voorzien voor grotere gezinnen) en 28 appartementen op de Ezeldijksite, langs de Schaffensestraat, een project dat voltooid moet zijn tegen eind 2024, begin 2025.