Diest gaat nu 'vreemd' voor afvalophaling

3 februari 2023 | 15u20 | Gepost door dvdg.media@tel…
Diest blijft bij Limburg.net voor afvalophaling
Voortaan moeten de nieuw ingedeelde regio's binnen hun werkingsbied samenwerken wat betreft onder meer afval- en recyclagebeleid. In Diest gebeurt de indeling van de regio's tijdens een lopend contract met firma uit Limburg. 

De Vlaamse regering heeft de knoop doorgehakt en Vlaanderen in regio's ingedeeld. Onze regio wordt Oost-Brabant. Dus ook voor de stad Diest, hoewel die nog een tijd getwijfeld hebben met het mogelijks ingedeeld worden bij de regio Limburg. Uiteindelijk werd toch gekozen voor Oost-Brabant. De stad Diest heeft heel wat binding met de regiokant Limburg. Zo weten de handelaars ook dat er heel wat klanten bij hen toekomen vanuit de Limburgse regio, vooral de grote omgeving van Lummen tot Diest.

Maar Diest is ook de enige stad of gemeente binnen de nieuwe regio Oost-Brabant die voor de afvalophaling en de uitbating van het recyclagepark beroep doet op het Limburgse bedrijf Limburg.net. In principe is het niet meer toegelaten dergelijke samenwerkingen zoals afvalbeleid samen te werken buiten de regio. Dit deed sommige inwoners even in paniek slaan.

Maar de stad Diest is er gerust in. "We hebben nog tot 2030 de tijd om uitzonderingen in verband met deze regioregels aan te vragen. Bovendien hebben we nog tot 2036 een contract voor de afvalophaling en uitbating van het recyclagepark, dus dat zit nog wel een hele tijd goed. Bij de volgende aanbesteding zal er allicht moeten rekening gehouden worden met de nieuwe regels, maar zonder dienstverlening vallen in deze materie is uitgesloten", zegt schepen van Milieu en Duurzaamheid Rick Brans. 

Lees meer over