Carnavalsvereniging Gilde van Tielebuis gaat voluit voor carnavalsseizoen, ook al moeten ze daarvoor reserves aanspreken

Carnaval Diest

Nu carnaval vieren weer volop kan en mag pakken die van de Gilde van Tielebuis in Diest het groots aan. Ze gaan namelijk voor zo goed als een week feesten in de stad, ook al kost zoiets veel geld en hebben ook zij door de coronacrisis de voorbije jaren weinig of geen centen in het laatje gekregen. “We hebben gelukkig een reserve opgebouwd de voorbije jaren maar we zullen wel aan die spaarpot moeten zitten om het te kunnen betalen, reken toch maar op enkele tienduizenden euro’s voor een volledig carnavalsseizoen. Gelukkig krijgen we veel steun van de stad en daar zijn we dankbaar voor”, zegt voorzitter David Beeris (48) die de vereniging ook wil verjongen en hervormen.

Zo wil Beeris ervoor zorgen dat voortaan ook vrouwen lid kunnen worden van de carnavalsvereniging, iet wat voorlopig nog niet toegestaan is. “Dat wil niet zeggen dat we onze tradities, normen en waarden overboord gooien, integendeel die willen we zeker behouden, maar ze moeten worden aangepast aan 2023. Een verjonging van de leden dringt zich ook op aangezien momenteel de gemiddelde leeftijd van de leden 50 is. Dat is niet oud maar je kan er maar beter voor zorgen dat er tijdig een nieuwe generatie klaar staat. Ik merk dat de jeugd eerder naar verenigingen trekt waar ze wel een hoed opzetten maar verder een hemd volstaat, wij houden vast aan een volwaardig kostuum.”

Lees verder onder de foto.

Carnaval diest
Prins Andi I (links) en voorzitter David Beeris kijken uit naar het carnaval dat weer volop mag gevierd worden

Goed gevuld programma

Hoe dan ook zijn de carnavalisten blij dat ze eindelijk, na 3 jaar, weer volwaardig carnaval kunnen en mogen vieren en dat is precies wat ze dan ook gaan doen.

In Diest wordt er dit jaar verschillende dagen gefeest en de carnavalisten nemen ook deel aan verschillende stoeten van andere verenigingen in binnen- en buitenland . “Aftrappen doen we op dinsdag 21 februari met een kinderstoet in het centrum die op de Graanmarkt vertrekt om 14.11 uur. Om 20.11 uur steken we het vuur aan de grote sneeuwpop waarmee we symbolisch koning winter verbranden en afscheid nemen van dat seizoen. Aansluitend is er een verkleed stratencarnaval, zeg maar een soort kroegentocht.”

Woensdag 22 februari kan je in de deelnemende horecazaken, vanaf 13.11 uur, smullen van een haring tijdens het zogenaamde haring bijten en op vrijdag 24 februari organiseren de carnavalisten een bingo-avond in GC den amer. Kaarten en meer info hierover krijg je door een mail te sturen naar  info@tielebuis.be.

“Op zaterdag 25 februari barst het kinderbal om 13.11 uur los in GC den amer en diezelfde avond is er op dezelfde locatie het Prinsenbal vanaf 20.11 uur.

Op 26 maart tenslotte sluiten ze in Diest het carnavalgebeuren af met de 47ste Grote Stoet waar zo’n 40 praalwagens aan zullen deelnemen. “Het is moeilijk om te herbeginnen na al die tijd maar het voelt zeer goed. Ik heb vooral de vriendschap, de verbondenheid en natuurlijk het feesten gemist.”

Meer over de carnavalsvereniging vind je op hun website en hun Facebookpagina.

Popverbbranding
Koning winter wordt dit jaar ook opnieuw uitgewuifd met de verbranding van de grote sneeuwpop
Carnaval diest
In Diest ze er helemaal klaar voor

Lees meer over