Windturbines in najaar operationeel

Windturbines

De twee voorziene nieuwe windturbines in Bekkevoort zijn opgebouwd en zullen voor groene stroom zorgen voor 4800 gezinnen.  De 2 turbines staan langsheen de snelweg E314 en zouden operationeel moeten zijn in het najaar. 

Aspiravi begon in mei met de funderingswerken en in juni werden de grote onderdelen op de werf geleverd. De voorbije weken gebeurde dan de eigenlijke opbouw en ook die fase is nu afgerond.

Er moeten nu nog elektrische werken gebeuren om de turbines aan te sluiten op het openbaar net.

De windturbines hebben een ashoogte van 120 meter en wieken van 58 meter. Het gaat om zeer performante machines, elk met een vermogen van 3,6 MW.

Voor de bouw van de windturbines werd een speciale kraan opgebouwd met een gieklengte van 141 meter, die de erg zware onderdelen kon hijsen.

In najaar operationeel

De toren van de windturbines bestaat uit 4 stalen delen met een hoogte tussen 20 en 35 meter. Vervolgens werden de gondel, zeg maar het machinehuis, en de hub, dat is de verbinding tussen de wieken en de gondel, gelift en geïnstalleerd. Tot slot werden ook de 3 wieken gehesen en gemonteerd.

Als alles volgens planning verloopt zullen de windturbines in het najaar groene stroom produceren.Jaarlijks zullen de 2 nieuwe windturbines zo’n 7.700 ton CO2-uitstoot vermijden en produceren groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 4.800 gezinnen.

Een mooie bijdrage tot de realisatie van de klimaatdoelstellingen die op verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden. Meer lokale, hernieuwbare energie draagt niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, maar leidt ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland”, luidt het.

Ook de inwoners van Bekkevoort kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv.

Windturbines