Werknemers uit Polen en Roemenië zouden uitgebuit zijn op boerderij in Bekkevoort

11 oktober 2022 | 14u00 | Gepost door redactie
Foto: Leuven Anarchie Groep

In Bekkevoort is een geval van mensenhandel en uitbuiting aan het licht gekomen, zo zegt de Leuven Anarchie Groep. Het zou gaan om een 40-tal Roemenen en Polen die er op een boerderij werkten maar de afspraken rond  verloning, transport en verblijf werden niet nagekomen. De arbeiders zijn in staking gegaan en werden door de werkgever met de dood bedreigd, aldus de groep. De politie zou zondag 9 oktober ook tussengekomen zijn maar daar kregen we nog geen bevestiging van. 

“Eind augustus werd de groep van een 40-tal seizoenarbeiders uit Roemenië en Polen overgebracht om te werken op een boerderij nabij Bekkevoort. De afspraken verliepen via een Roemeens tussenpersoon, die als vertegenwoordiger functioneerde”, luidt het.

Die laatste zou, nog steeds volgens de groep, een aantal  gastarbeiders uit Roemenië samengebracht hebben en ze naar Belgie hebben gehaald. “Er zijn eerst 21 mensen naar hier gekomen en daarna nog 17. De vervoerskosten werden enkel vergoed voor de eerste 21 mensen”, noteerden de klagers uit gesprekken met de betrokkenen.

Beloftes niet ingelost

De arbeiders zou een contract beloofd zijn en een verloning van 8,5 euro per uur en een tweewekelijkse betaling.”Daarnaast zouden ze 100 euro per persoon krijgen voor voedsel en zouden vervoersonkosten betaald worden, alles in cash. De arbeiders hebben nooit een contract gekregen. In de eerste 3 weken kregen ze enkel een minieme fractie van het beloofde geld voor voeding, zo’n 3000 euro voor 40 mensen voor 3 weken. De vervoerskosten werden enkel vergoed voor de eerste 21 mensen. Toen ze na 2 weken om een betaling vroegen, zei de werkgever dat dat enkel kon via een storting op een bankrekening, het gros van hen beschikt niet over een bankrekening. Daarop zei de werkgever dat hij de betaling zou uitstellen. De toestand evolueerde tot schrijnende omstandigheden: de arbeiders hadden geen enkele inkomsten, ze hadden geen warm water en lijden honger, zij werkten weken aan een stuk, 11 uur per dag, zonder pauzes, en slapen met 12 mensen op 1 kamer.”

Nog altijd volgens Leuven Anarchistische Groep gingen de arbeiders vier dagen geleden in staking. “We hoorden dat ze al drie dagen geen eten hadden en daarom zijn we voedsel gaan brengen, 5 mensen zijn al vertrokken, wegens geen hoop op betere omstandigheden. De baas blijft steeds geld beloven voor de volgende dag, maar dat gebeurt niet. Het is voor hun niet mogelijk om terug te gaan naar Roemenië wegens geldgebrek. Er zijn een paar auto's beschikbaar maar geen naft.”

Lees verder onder de foto. 

Gastarbeiders
Gastarbeiders werden niet betaald, zoals overeengekomen. Foto: Leuven Anarchie Groep.

Nog 7 arbeiders in ons land, bier voelt zich oneerlijk behandeld door de media

De oorspronkelijke bemiddelaar zou al naar de politie gestapt zijn maar werd, naar eigen zeggen, doorverwezen naar de Arbeidsinspectie. Ook de Roemeense ambassade melde, nog steeds volgens de anarchistische groep uit Leuven, niets voor de arbeiders te kunnen doen. 

“De vrijwilligers hebben inmiddels ook de vakbond en de Arbeidersinspectie gecontacteerd. Blijkbaar heeft de vakbond de Boerenbond gecontacteerd die dan druk heeft uitgeoefend om de situatie zo snel mogelijk te regelen.  Als resultaat daarvan kregen de meeste werknemers op 16 september een document dat moest aantonen dat er een betaling werd verricht. Daarop stond dat sommige 400, anderen 600 euro kregen. Deze bedragen vallen ver onder de beloofde overeenkomst. Het geld zou pas werkelijk enkele dagen later op de rekening staan, die sommige arbeiders deelden, bij gebrek aan een eigen bankrekening. De werkgever gaf op dat moment ook geld voor benzine om de werknemers zo snel mogelijk van de boerderij te krijgen. Met uitzicht op betaling en geld voor benzine, zijn de meeste arbeiders vertrokken op 17 september. Na deze datum verbleven nog 7 arbeiders op de boerderij, in de hoop op verder werk en uitbetaling. Zij hebben van hun medewerkers, die al terug naar Roemenië waren vertrokken, vernomen dat de betalingsbewijzen vals bleken, aangezien op 10 oktober nog niemand het geld op hun rekening had ontvangen.”

Volgens Leuven Anarchistische Groep escaleerde de toestand intussen en werden de nog aanwezige arbeiders door de werkgever bedreigd, de politie kwam ter plaatse, zij verblijven intussen bij vrijwilligers die hun huis voor hen openstellen.

Voorlopig kregen we geen bevestiging van de politie en ook de boer in kwestie wil voorlopig niet reageren.


 

bekkevoort
bekkevoort
bekkevoort
Bekkevoort

Lees meer over