Twintigjarige Daan uit Bekkevoort zoekt 20.000 euro voor hockeyrolstoel

20.000 gezocht voor hockeyrolstoel voor Daan uit Bekkevoort
De ouders van de 20-jarige Daan Van Nerum uit Bekkevoort hebben een fundraising opgezet omdat ze voor hemzelf geen nieuwe, speciaal op maat gemaakte, rolstoel kunnen betalen die Daan nodig heeft, nu hij deel uitmaakt van het Belgisch hockeyteam voor mensen met een beperking.

Daan leeft in een leefgroep in het Antwerpse en om zijn vrije woensdagnamiddag in te vullen begon hij vijf jaar geleden rolstoelhockey te spelen bij Powerchairhockey Wheelblazers. “Hij kwam er terecht dank zij enkele vrienden in zijn leefgroep die daar al lid waren en intussen is dat echt zijn hele leven en zijn grote passie”, vertelt mama Annemie Neuteleers (52), die op onderstaande foto poseert met haar zoon. 

Recent werd Daan geselecteerd voor de nationale ploeg. “Daar is hij bijzonder trots op, ik eigenlijk ook wel. Volgend jaar mag hij mee naar Zwitserland waar het team deelneemt aan het wereldkampioenschap. Eerder was er ook al interesse voor hem vanwege een ploeg in Nederland maar die boot hebben we afgehouden, dat is toch wel een heel eind rijden he.”

Lees verder onder de foto. 
mama Daan Bekkevoort

Eigen rolstoel is absoluut nodig

Voorlopig gebruikt de sporter een rolstoel van de hockeyclub maar dat is niet voor altijd mogelijk. “Dat is een rolstoel die iemand er destijds heeft achtergelaten maar Daan heeft behoefte aan een eigen rolstoel die op zijn maat gemaakt is, dat wil zeggen dergelijke stoel houdt rekening met zijn fysieke aspecten en zijn specifieke beperkingen.”

Bij Daan spitsen die beperkingen zich vooral toe op zijn spieren. “Toen hij 4 à 5 jaar oud was, kreeg hij het moeilijk om te stappen en dat werd er doorheen de jaren alleen maar moeilijker op. Een kleine afstand in huis afleggen, lukt nog wel maar zodra het meer is, moet hij in de rolstoel want dat kan hij niet aan. Hij wordt gevolgd door specialisten in het Gasthuisberg in Leuven en zelfs die hebben geen benaming voor zijn ziekte, zo zeldzaam komt het voor. Eigenlijk komt het erop neer dat Daan zo’n 60% aan spieren heeft, in vergelijking met anderen. Het bindweefsel, wat ervoor zorgt dat wij recht kunnen staan, is eveneens van slechte kwaliteit.”

Lees verder onder de foto.
Rolstoel

Een hockeyrolstoel is dan ook de enige methode om de twintigjarige verder te laten genieten van zijn passie. “Jammer genoeg kost zo’n stoel al gauw 15.000 euro en dat kunnen we ons niet veroorloven. We hebben nog maar net een nieuwe rolstoel met elektrische ondersteuning gekocht, dat kostte ons ook al 4000 euro. Bovendien hebben we nog 2 dochters waarvan eentje aan dezelfde aandoening lijdt.”

Hulp nodig

Vandaar dat het gezin nu hoopt op de hulp van anderen om het nodige geld samen te brengen. We kwamen bij een fundraisingorganisatie terecht en daar vertelden ze ons dat we moesten proberen om 20.000 euro te vergaren. Op die manier kunnen we ook de reis naar Zwitserland betalen en zijn deelname aan het wereldkampioenschap en blijft er een klein potje over voor eventuele herstellingen aan de rolstoel in de toekomst. Ik hoop dat we dit geld kunnen verzamelen want zelf kunnen wij dat niet betalen. Wanneer hij op het veld staat, zie ik hem stralen en weet ik dat hij gelukkig is. Voor hem is het ook een bevestiging van het feit dat hij fysiek tot iets in staat is en hij, ondanks zijn beperking, tot de betere spelers behoort, ik weet zeker dat zoiets hem kracht geeft”, besluit Annemie.

Wie een steentje wil bijdragen tot de ijshockeyrolstoel van Daan kan terecht op de website van de fundraising. De teller staat voorlopig nog maar op 1340 euro. 

Lees meer over