Nieuwe windturbines draaien in het najaar

Foto: Aspiravi

De werken voor de 2 nieuwe windturbines van Aspiravi langsheen de E314 op het grondgebied van Bekkevoort gaan een volgende fase in. Nadat het bedrijf in mei de funderingswerken afrondde, worden binnenkort de grote onderdelen geleverd. In juli start dan de eigenlijke bouw van beide turbines.

Bedoeling is dat de turbines in het najaar groene stroom produceren, dat zou goed moeten zijn voor een vermindering van de CO2- uitstoot met 7700 ton per jaar in Bekkevoort.

“Meer lokale, hernieuwbare energie draagt niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, maar leidt ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland. Ook de inwoners van Bekkevoort kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv”, luidt het bij de initiatiefnemers.

In mei werden de funderingswerken al afgerond, daarna ging het uitzonderlijk transport van de grote onderdelen al deels de baan op. Het gaat onder meer om de wieken, met elk een lengte van 58 meter, de gondel en de rotor van één van beide windturbines.Momenteel wordt nog gewacht op de levering van de grote torendelen. Van zodra die op de werf geleverd zijn, kan de eigenlijke opbouw van de windturbine starten.”.

De nieuwe turbines langs de E314 zullen een ashoogte hebben van 120 meter. “Het gaat om zeer performante machines, elk met een vermogen van 3,6 MW. Voor de bouw van de windturbines is reeds een speciale kraan opgebouwd met een gieklengte van 141 meter, die de erg zware onderdelen kan hijsen. Als de weersomstandigheden goed zijn, worden de 2 windturbines in juli opgebouwd. Indien alles volgens planning verloopt, kunnen de windturbines in het najaar in dienst worden genomen.”

Lees meer over