Kans op wateroverlast verkleint nu wachtbekken meer water kan opvangen, ook Diest profiteert ervan

Foto: VMM

Het wachtbekken in Assent, een deelgemeente van Bekkevoort, kan voortaan meer water bergen. Dat is goed nieuws voor de inwoners van de afwaarts gelegen overstromingsgevoelige woonzones, zij zullen beter beschermd worden tegen wateroverlast, maar het zorgt ook voor een natuurlijke vernatting van de vallei. 

De Vlaamse Milieumaatschappij voerde de afgelopen maanden hiervoor graafwerken uit in de vallei van de Begijnendijk. De werken maken deel uit van de Blue Deal, het programma van de Vlaamse Regering om waterschaarste en droogte in Vlaanderen aan te pakken. Het nieuws staat te lezen op de website van de VMM.

Vooraleer de graafwerken konden beginnen werd eerst de aanwezige beplanting (struikgewas zoals bramen en wilgen) verwijderd, vervolgens werd zo’n 11.000 m³ aan materiaal afgegraven. Dank zij een zeefinstallatie werd de afgegraven grond (puin en andere materialen) gesorteerd en afzonderlijk afgevoerd. In een latere fase volgt nog een bodemsanering waarbij het resterende puin wordt verwijderd.

Bovendien werd er in de Begijnebeek ter hoogte van Assent een slibvang voorzien, zeg maar een verbreding in de waterloop waar neergeslagen slib en zand wordt verzameld om het vervolgens op een efficiënte manier te verwijderen.

“In het najaar worden er dan ook nog waterminnende bomen en struiken geplant op de natte gronden bij het wachtbekken. Zo zal de ganse vallei van de Begijnebeek een aaneensluitend groen geheel vormen”, luidt het op de website van de VMM.

Ook voordeel voor stad Diest

De maatschappij voert al werken uit in de vallei van de Begijnebeek sinds 2014. “Met de ecologische herinrichting van het wachtbekken sluit de VMM een volgende fase van de werken af. In 2014 startten deze werken met als doel er meer en langer water vast te houden. Dit zorgt enerzijds voor een betere bescherming tegen wateroverlast van de afwaarts gelegen overstromingsgevoelige woonzones en anderzijds voor een natuurlijke vernatting van de vallei.”

In een eerdere fase bouwde de VMM al dwarsdijken en een knijpconstructies op de beek. Deze constructies bufferen overvloedig rivierwater en vertragen de afvoer ervan zodat ook de stad Diest weerbaarder wordt tegen hevige periodes van wateroverlast en droogte.

Lees meer over