Stortplaats wordt bos

Van stortplaats naar bos in de Basdongenstraat in Tremelo
Vorig jaar tekende Tremelo in op het project 'Van een stortplaats naar een bos'. Met dit project wil de gemeente de oude, gemeentelijke stortplaats in de Basdongenstraat een nieuwe, groene bestemming geven.

Het terrein aan de Basdongenstraat was van 1967 tot 1974 een gemeentelijke stortplaats. In 2021 besliste het lokaal bestuur om in te tekenen op het project ‘Van een stortplaats naar een bos’. Hierbij voerde OVAM een oriënterend bodemonderzoek uit die de staat van de grond bepaalt. Op basis van de resultaten worden vervolgens een aantal maatregelen of saneringen doorgevoerd die nodig zijn om het gebied te herstellen en op te waarderen tot een mooi bos. 

Eerder begon men in Nederland met dit fenomeen om stortplaatsen andere bestemmingen te geven, zoals de kunstmatige heuvel van de VAM-berg in Wijster, gelegen in de provincie Drenthe. Dat werd een groen gebied met daarin een informatiecentrum en daar worden regelmatig sportieve evenementen georganiseerd zoals het Europees kampioenschap veldrijden in november 2021.

Resultaten bodemonderzoek

De staalafnames en analyses werden intussen in opdracht van OVAM uitgevoerd. Een bodemsaneringsdeskundige is bezig met de rapportage van het oriënterend bodemonderzoek.

Uit het voorlopig rapport blijkt dat er toch wat indicaties zijn van verontreiniging met asbest, minerale olie en PFAS, kortom chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu en schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. 

Voorzorgsmaatregelen

In afwachting van de definitieve resultaten worden een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Het terrein is daarom tijdelijk afgesloten met hekken. 

Gezien er sprake is van een PFAS-verontreiniging worden de buurtbewoners gevraagd om extra waakzaam zijn. Zo is het aangewezen om binnen een zone van honderd meter rond het terrein een aantal richtlijnen te volgen. Meer informatie over PFAS en een gedetailleerd overzicht van alle maatregelen vind je terug op www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

Lees meer over