Nieuw Taalpunt in bibliotheek moet anderstaligen en laaggeschoolden onze taal aanleren

Taalpunt

De bibliotheek in Tremelo heeft er voortaan een taalpunt Nederlands bij waar anderstaligen en laaggeletterden de Nederlandse taal kunnen leren op hun niveau. Tijdens het feestelijk openingsweekend op 2 en 3 juni organiseert de bib verschillende taalactiviteiten.

“Door een bezoek aan het Taalpunt Nederlands in de bibliotheek krijgen anderstalige nieuwkomers de kans om op een ontspannen manier Nederlands te oefenen, op hun eigen tempo en volgens hun eigen interesses. Ze vinden er allerlei materiaal op maat, zoals leesboeken, prentenboeken, taalspelletjes, de krant en nog zoveel meer”, luidt het bij de initiatiefnemers.

“De boeken in het Taalpunt zijn ideale educatieve middelen voor anderstalige ouders om samen met hun kind Nederlands te leren. Er is een collectie voor de jeugd en voor volwassenen. Het Taalpunt is er ook voor leerkrachten, zorgleerkrachten en brugfiguren zoals maatschappelijk werkers, onthaalouders, kinderbegeleiders en anderen die in contact komen met anderstaligen. Als lid van de bib kan je alle materialen gratis uitlenen.”

Tijdens het feestelijk openingsweekend organiseert de bibliotheek verschillende taalactiviteiten. Op vrijdag 2 juni geeft schrijfster Tülin Erkan een lezing in de Lindebloesem om 20 uur.

Ze komt met plezier vertellen over haar schrijfproces, over de clash tussen moeder- en vadertaal, over hoe vreemd de dingen soms lopen, over toeval en geluk, over schrijfangst en durf.”

Op zaterdag 3 juni om 10 uur lezen leesvrijwilligers een verhaal voor in een andere taal maar ook in het Nederlands. “Of het verhaal nu in het Deens, Pools of Arabisch wordt verteld, alle kinderen begrijpen het dankzij de interactieve manier van vertellen. Het event is bedoeld voor kinderen van 4 toto 10 jaar.”