Wijnboeren voelen zich in de steek gelaten in Houwaart: "Gemeente diende geen advies in"
Wijnboeren in de Tielt-Wingse deelgemeente Houwaart blijven zich zorgen maken over het nieuwe natuurbeheerplan voor het Hagelands Bos. Het plan wil, weliswaar op lang termijn, het Tienbunderbos in Aarschot, de Houwaartse Berg in Tielt-Winge en het Mostingbos in Lubbeek tot één groot natuurgebied omvormen en de wijnboeren vrezen dat op termijn hun wijngaarden bedreigd zullen worden, ook al onderstreepte Natuurpunt eerder dat geen enkele eigenaar gedwongen zal worden om zijn wijngaard te verkopen. “Wie weet wie er binnen tien jaar aan de macht is en wat er dan kan gebeuren. De gemeente diende alvast geen negatief advies in tegen het nieuwe plan”, zegt Joris Eeckhout die op de Houwaartse berg wijngaard Den Eeckhout heeft. De stad Aarschot diende wel een negatief advies in ( daar gaat het om gronden van het Agentschap Natuur en Bos) en Tielt-Winge ( waar het gronden van Natuurpunt betreft) diende op de valreep uiteindelijk toch ook een bezwaar in.
De bedrijfsgilde - verantwoordelijk voor de gemeenten Holsbeek, Tielt-Winge en Aarschot – formuleerde eerder al bezwaren en wijnboer Joris stoort zich aan het feit dat de gemeente het, naar zijn zeggen, niet voor hen opneemt en geen advies indiende. “Vanwege het verstrijken van de oorspronkelijke termijn en het ontbreken van een collegebesluit kan een advies niet meer worden verleend, luidt het bij de gemeente. Voor ons als wijnbouwers en voor de landbouwers houdt dit in dat er op dit moment geen officieel advies van het college werd/wordt ingediend. Volgens de gemeente zou een advies overbodig zijn opdat het gelijk zou lopen met dat van de stad Aarschot maar dat begrijp ik niet zo goed want ik zou denken dat meerdere adviezen meer doorslag kunnen geven dan eentje”, zegt Eeckhout.
De adviestermijn is verstreken, maar de bezwaartermijn loopt nog tot 14 november. “Tien jaar geleden heeft de gemeente verschillende gronden in Tielt-Winge verkocht, met de voorwaarde dat de kopers op de zuidflank van de Houwaartse Berg binnen twee jaar wijnranken moesten aanplanten. Destijds was er geen sprake van dat deze gronden binnen habitatrichtlijngebieden liggen en heeft de gemeente geen gewag gemaakt van de gevolgen die dit eventueel met zich mee zou kunnen brengen. Sindsdien hebben de wijnboeren veel tijd en geld geïnvesteerd om hier kwaliteitsvolle wijngaarden uit te bouwen. Wijnbouwgronden die actief voor wijnbouwdoeleinden worden gebruikt, moeten behouden blijven voor deze functie. Deze gronden worden door ons bewerkt en zijn essentieel voor onze bedrijfsvoering. We hebben de ruimte nodig om te ondernemen en de rijke wijnbouwtraditie in onze streek voort te zetten. Naast economische waarde biedt wijnbouw ook een belangrijke historische en toeristische meerwaarde voor de regio. Onze wijngaarden dragen bij aan het unieke karakter van het landschap en trekken bezoekers aan, wat bijdraagt aan het toeristische potentieel van het Hageland. Wij hopen dat onze bezwaren zorgvuldig worden overwogen. Het natuurbeheerplan moet zo aangepast worden dat onze wijnbouw/landbouwbedrijven een duurzame toekomst hebben. We vertrouwen erop dat wijnbouw/landbouw en natuur in harmonie kunnen blijven bestaan voor de komende generaties”, aldus de wijnboeren die menen dat binnen de habitatrichtlijngebieden landbouw en natuurbeheer samen kunnen gaan.
Hopen op begrip
Begin november hadden de wijnboeren al een vergadering met Natuurpunt om tot een overeenkomst te komen om samen te werken aan natuurbehoud en zo de wijnbouw en natuurdoelstellingen met elkaar te verenigen. “Op zondag 1 december staat er een gezamenlijke wandeling met Natuurpunt gepland langs de wijngaarden om te bekijken hoe we dit concreet vorm kunnen geven. Wij hopen dat op basis van zo’n overeenkomst, waarin dan door de wijnboeren reeds aan actief natuurbehoud wordt gedaan, Natuurpunt bereid zal zijn om de actieve wijngaarden, ook die binnen de habitatrichtlijn, uit het globaal kader van het Natuurbeheerplan Hagelands Bos te halen.”
Het dossier kan je via deze link inkijken en bezwaren of opmerkingen kan je nog tot 14 november sturen naar aves.vbr.anb@vlaanderen.be met vermelding bezwaar NBP Hagelandsbos (Dossiernummer ANB: NBP-VB-22-0036).
Dan toch bezwaar
De stad Aarschot diende een negatief advies in en Tielt-Winge diende op de valreep ook nog bezwaar in tegen de plannen. In Aarschot wordt door het plan de de Rillaarse varkensboerderij en ambachtelijke hoeveslagerij ’t Hoevezwijntje bedreigd. Voor het bedrijf, dat pal naast het toekomstige natuurgebied ligt, zou dit het einde kunnen betekenen. De stikstofuitstoot van de varkens zou de beschermde natuur kunnen schaden en de boer zou mogelijk zijn vergunning verliezen of geen nieuwe meer kunnen krijgen. "Dit is een enorme bedreiging voor ons bedrijf," zegt boer Jelle Verbist, die zelf ook een petitie begon. "We hebben al zoveel geïnvesteerd en nu moeten we misschien alles opgeven." Burgemeester Gwendolyn Rutten sluit zich aan bij de kritiek en vreest voor de toekomst van de lokale landbouw. Aarschot heeft dan ook een negatief advies gegeven voor de plannen en ook Tielt-Winge komt de wijnboeren dan toch tegemoet en tekent bezwaar aan. Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) moet uiteindelijk beslissen. Voor Lubbeek is er geen nieuw plan zodat de discussie daar niet echt aan de orde is.