Omwonenden niet blij met padelvelden: "Wij tellen niet mee"

Padel

In Tielt-Winge wordt er druk gebouwd aan zes van de in totaal elf voorziene padelvelden op de site van ’t Solveld maar daar wordt niet iedereen vrolijk van. Een aantal omwonenden doen er alles aan om de bouw stil te leggen want volgens hen is de rust in de regio daarmee voorbij. “In heel dit dossier is nooit rekening gehouden met de belangen van de bewoners”, zegt Francine DC.

De omwonenden zijn niet te spreken over de bouw van de velden, temeer daar ze blijkbaar van niets wisten toen ze een goed jaar geleden er een woning in de buurt kochten. “In dit dossier zitten meerdere procedurefouten en overtredingen tegenover het RUP, het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Alles werd ook lang stilgehouden zodat we geen bezwaar meer konden aantekenen. De gemeente en de investeerders organiseerden een informatieavond en de dag erna werd al de vergunning verleend.”

In beroep

Een aantal omwonenden ging in beroep. “Het omgevingsloket gaf een negatief advies maar de deputatie verleende toch de vergunning. Daarop gingen we in hoger beroep. Niettegenstaande zijn ze toch met de werken begonnen. We hebben dan hoger beroep in kort geding aangetekend. Ze zijn dan nog sneller verder beginnen werken, zelfs ’s nachts wordt hier materiaal geleverd, ook dat verstoort je nachtrust. Wettelijk moest er ook een openbaar onderzoek georganiseerd worden voor de start van dergelijk project van deze omvang, dit is niet gebeurd”, gaat Francine verder.

Volgens de buurtbewoners zullen ze enorm veel geluidsoverlast ondervinden van de nieuwe velden. “Er zal gespeeld kunnen worden van 10 tot 22 uur en dat op amper 50 meter van onze woningen. Tussen de 2 woonblokken is er nu een voetgangersweg maar dat wordt dus een toegangsweg voor wagens, hetgeen kan leiden tot verkeersonveilige situaties. Er komen ook parkings op 8 meter van onze woningen, ook dat zal veel lawaai opleveren. Niet alleen gaan mensen er padel spelen, ze zullen ook blijven plakken in het clubhuis en ook dat zal voor de nodige hinder zorgen. Padel hoort hier gewoon niet thuis, er zou beter een deftig recreatiegebied gemaakt worden met bijzonder aandacht voor de noden van de jeugd. Het bestuur heeft geen respect voor de bewoners.”

Lees verder onder de foto. 

Padel protst
De voetgangersweg tussen de twee blokken wordt de ingang voor de parking.

Oppositie heeft begrip voor grieven, burgemeester niet 

N-VA oppositielid Tom Werner heeft wel begrip voor de grieven van de buurtbewoners. “Vorige zomer organiseerde men een infovergadering, maar de  omwonenden kregen praktisch geen kans om eventuele bezwaren in te dienen omwille van de deadline de dag erna. Daarnaast kreeg de werkgroep Sport geen gelegenheid om zich uit te spreken over de padelterreinen en in maart 2021 moest de schepen van Financiën zelfs het dossier naar zich toetrekken omdat de schepen van Sport er niet in slaagde om de nodige subsidies aan te vragen. Dit dossier getuigt bovenal van een gebrek aan transparantie en communicatie richting de buurtbewoners van de site”.

Schepen Jan Loddewykx (CD&V) relativeert: “We weten dat er hoger beroep is aangetekend tegen de, door zowel het college als de deputatie afgeleverde vergunning. Zolang er echter geen uitspraak tot schorsing is, kunnen de initiatiefnemers van de padel hun werken verder uitvoeren conform de verleende vergunning. Het was echter wel duidelijk dat de mensen die in de appartementen zijn komen wonen, wel degelijk wisten dat ze naast een recreatiedomein kwamen wonen. Sinds 2014 is er immers het RUP sport, wat het achterliggend gebied tot recreatiegebied heeft bestemd. Dat daar wat geluid bij komt kijken, is inherent verbonden aan een recreatiezone, of dat nu voetbal, tennis, padel of volleybal is.

Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) begrijpt al het protest niet goed want zelf ontving hij geen enkele klacht. “Als je bijvoorbeeld geen water hebt en je vertelt dat aan je hond of je kanarie gaat dat niet veel helpen. Wanneer mensen klachten hebben, hoor ik die graag maar tot vandaag kreeg ik er geen. Inzake het parkeergebeuren kan ik alleen zeggen dat de provincie dit herschikte nadat er een gerechtelijke procedure werd opgestart. Dit is dus zeker niet hetgeen de gemeente voor ogen had.”

Protest padel
Intussen wordt er druk verder gewerkt op de werf.

Lees meer over