Na zo'n 20.000 euro boetes zit dierenasiel Watermanshoeve in nauwe schoentjes: "Zitten met de handen in het haar"

Foto: De Watermanshoeve

Gino De Roover ’43) en Lieve Van Steyvoort ( 38) van zorg- en kinderboerderij De Watermanshoeve in de Statiestraat in Tielt-Winge zitten met de handen in het haar. Twee weken terug liepen een aantal boetes binnen die oplopen tot zo’n 20.000 euro. Tot vandaag slagen ze er niet in om de nodige vergunningen te krijgen, het geld is op en een nieuwe - en geschikte locatie hebben ze nog niet gevonden.  

Waar gaat het precies over? Een viertal jaar geleden begon het koppel een dierenasiel en even later wilden ze ook een kinderboerderij openen maar de benodigde vergunningen hiervoor kwamen maar niet in orde.

“Eerder kregen we al een aantal pv’s in de bus, maar daar kwam nooit iets van. Twee weken geleden begonnen de boetes binnen te lopen. We zijn in orde met het voedselagentschap en dierenwelzijn, maar krijgen geen omgevingsvergunning omdat we op landbouwgebied zitten. Ook de bouwvergunning komt maar niet in orde. De bedoeling was dat we naast de boerderij ook boerderijbezoeken konden organiseren, waar mensen dan ook iets konden drinken en eten bij ons of zelfs verjaardagsfeestjes organiseren. Hieruit zouden we onze inkomsten kunnen halen. Daarvoor moest het gebouw een officiële functie-wijziging krijgen maar dat lukt niet. We hebben zelfs verschillende studie-bureaus onder de arm genomen, niets hielp”, zegt Guido.

Tot 20.000 euro aan boetes

Intussen krijgt het koppel dus torenhoge boetes in de bus en die dreigen hen de das om te doen. “We zitten op dit moment aan onze spaarpot en die is ook niet zo groot. De boetes lopen op tot zo’n 20.000 euro en die moeten we sowieso betalen. Dat neemt trouwens ook niet weg dat we nog altijd in overtreding zijn. We krijgen gewoon de benodigde vergunningen niet vast. We zitten hier echt met de handen in het haar.”

Lees verder onder de foto.

watermanshoeve
Of ze hun dieren kunnen behouden, is onduidelijk.

Minstens 3000 euro per maand verdienen

Momenteel heeft het koppel zo’n 300 boerderijdieren, zowel schapen, geiten, kippen en varkens.  “De meeste dieren werden door hun vroegere bazen verwaarloosd, de dierenartskosten zijn dan ook hoog want die dieren hadden en hebben heel wat zorgen nodig. Vroeger konden we nog rekenen op donaties maar het leven is voor iedereen duur geworden waardoor je ook die inkomsten ziet slabakken. Ook de voedingsprijzen zijn op een half jaar tijd verdrievoudigd en de energieprijzen zijn intussen eveneens torenhoog. Het is simpel, om tot een nul-operatie te komen moeten we maandelijks minstens 3000 euro verdienen”, vertelt het koppel.

De kooien van de dieren moeten ze nu verplicht afbreken en ook de kleine kantine die ze installeerden in hun woning moet dicht.  

“We vangen niet alleen dieren op, maar we doen ook regelmatig acties voor mensen die het wat moeilijker hebben. Zo maken we regelmatig voedselpakketten en hadden we de actie voor de lege-brooddozen, om dit te organiseren hadden we die kantine nodig. Daarnaast was het ook de bedoeling dat mensen, die het wat moeilijker hadden, in onze kantine  een warme maaltijd konden krijgen voor 3 euro, ook dat valt allemaal weg.”

Lees verder onder de foto. 

Watermanshoeve
Lieve en Guido zijn nu op zoek naar een nieuwe - en geschikte locatie.

Nieuwe locatie vinden of faillissement dreigt

Guido en Lieve zijn nu op zoek naar een nieuwe locatie waar ze wel de nodige vergunningen kunnen bekomen.

“Als dat niet lukt, moeten we volledig stoppen, dan zal het waarschijnlijk uitdraaien op een faillissement. We willen hoe dan ook een goede thuis vinden voor de dieren. Het is allemaal heel deprimerend, je staat op met veel twijfels en vragen. We hebben hier al zoveel tijd, liefde en geld ingestoken dat dit erg pijnlijk is.”

Wanneer het koppel de problemen niet opgelost krijgt, dreigt ook de zorgboerderij ten onder te gaan. “Dat is nog het ergste van de zaak. Het concept, uitgewerkt met het CLB, is dat jongeren die een moeilijke thuissituatie hebben, een aantal dagen per week bij ons de dieren komen verzorgen. Voor hen is dat helend en rustgevend. Op dit moment hebben we vijf zorgjongeren en eentje volgt hier een opleiding. Ik weet op dit moment echt niet meer wat we nog kunnen doen.”

Tekst: Laurien Holsbeeks

Lees meer over