Houwaart krijgt eigen wijnbank van 6 meter lang en 2,5 meter hoog

Wijnbank
In Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge, komt er een nieuw kunstwerk, met name de Houwaartse Wijnbank. Dit is één van de vele projecten die goedgekeurd werden door een Europees programma voor plattelandsontwikkeling, met name LEADER Hageland+ 2021, georganiseerd door de Provincie Vlaams Brabant. “De Wijnbank zal geplaatst worden op de Houwaartseberg, waar 9 wijnbouwers een wijngaard hebben. Het gaat om een supergrote bank en zal de visuele link worden tussen het kasteel van Horst, Houwaart en de Vlooybergtoren in Tielt-Winge”, vertelt Joris Eeckhout van Den Eeckhout, één van de wijndomeinen op de Houwaartseberg, en secretaris van Houwaartse Wijngaard vzw, een domein uitgebaat door vrijwilligers op diezelfde berg.

Bedoeling van de bank is er een rustplaats maken voor  wandelaars en fietsers die er meteen ook kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de lokale wijngaarden en het landschap.”Ik zag dergelijke bank voor het eerst toen ik met vakantie was aan de Moezel in Leiwen, zo’n 4 jaar geleden. Ik vond het meteen iets om ook op onze berg te plaatsen. Het leek een droom te blijven tot ik vorig jaar Steve Willems en Gerry Caluwaerts tegenkwam”, legt Joris uit.

Gerry zorgde,  met de dienst omgeving van Tielt-Winge, voor de vergunning van het kunstwerk op een stuk grond van de gemeente. “De verwezenlijking kwam er niet zonder slag of stoot maar het komt er uiteindelijk wel, dat is het belangrijkste’ zegt Gerry.

Ik zag dergelijke bank voor het eerst toen ik met vakantie was aan de Moezel in Leiwen, zo’n 4 jaar geleden. Ik vond het meteen iets om ook op onze berg te plaatsen.

Joris Eeckhout

6 meter lang en 2,5 meter hoog

Voor de financiering van het project dachten de initiatiefnemers aan een wijnloop om zo wat centjes in kas te krijgen. “Die kwam er ook want op 12 september, tijdens Houwaart Leeft, organiseerden we een eerste editie. Dankzij de medewerking van de KWB en de Houwaartse scouts werd het meteen een groot succes. Toen we hen ons idee voorlegden, we deden dat ook bij de leden van de Houwaartse Wijngaard vzw, was iedereen er meteen voor gewonnen en dienden we ons project in bij de provincie, die er blijkbaar ook wel iets in zag.”

De bank zal er tegen de zomer van 2022 staan en zal 6 meter lang en 2,5 meter hoog worden.  “De bank wordt gemaakt uit duurzaam Larikshout. Van boven op de bank zal je een mooi uitzicht hebben over de wijngaarden maar zie je ook de Vlooybergtoren. Er wordt ook een verrekijker voorzien, zodat je de toren en de omgeving mooi kan zien”, gaat Joris verder.

De Houwaartse Wijnbank wordt geplaatst naast de oudste wijngaarden en eronder worden grote stukken ijzerzandsteen gelegd die verwijzen naar de bodem van de Houwaartse Berg.

Lees verder onder de foto. 

De bank zal er tegen de zomer van 2022 staan en zal 6 meter lang en 2,5 meter hoog worden.

Joris Eeckhout
Wijnbank
De KWB, Scouts Houwaart en Hagelandse Wijngaard vzw hielpen maar al te graag.

Provincie betaalt 60%

Het hele project is begroot op 17.000 euro. De provincie neemt hiervan 60% voor haar rekening, de resterende 40% wordt betaald door de opbrengst van de Wijnloop enerzijds en Hagelandse wijndomeinen anderzijds. “In ruil hiervoor krijgen de deelnemende wijndomeinen een bord aan de bank met daarop hun naam en andere info zoals bijvoorbeeld open-deur dagen.  De 8 deelnemende wijndomeinen zijn:  de Petrushoeve / Hagelander, Wijnkasteel Haksberg, Wijnfaktorij, Wijnkasteel Vandeurzen, Danouise, Den Eeckhout, Chardonnay Meerdael en de vzw Houwaartse Wijngaard. Intekenen is nog steeds mogelijk. Dit initiatief zal ongetwijfeld Houwaart als wijndorp weer wat meer op de toeristische kaart zetten”, besluiten de initiatiefnemers in koor.

Over het initiatief van de provincie en de andere projecten lees je meer via deze link. 

Wijnbank
De Wijnbank aan de Moesel, in Houwaart komt er ook eentje.

Lees meer over