Foto met wezen en moeders herinnert aan gruwel tijdens wereldoorlog in Meensel-Kiezegem

WO herdenking
In Meensel-Kiezegem, een deelgemeente van Tielt-Winge, werd het drama herdacht dat er zich afspeelde in augustus 1944, net voor het einde van de wereldoorlog. Twee razzia's zorgden er voor moord en terreur nadat Gaston Merckx er werd vermoord door verzetslieden en zijn mama schreeuwde om wraak, er werden uiteindelijk vier inwoners ter plaatse vermoord en van de 91 arrestanten werden er 72 gedeporteerd. Tijdens de herdenking zondag 7 augustus werd een plakkaat onthuld bij het doek De Weduwen, zeg maar een grote foto van de wezen en de moeders van slachtoffers van de razzia. 

Tot 1944 viel de ellende van de oorlog goed mee in het dorp, in augustus '44 werd dat helemaal anders en werd Meensel-Kiezegm het decor van één van de bloedigste decors van de wereldoorlog in het Hageland. 

Na de dood van Merckx wilde zijn moeder wraak, zij wilde 100 lijken om  haar zoon te wreken. Duitsers en collaborateurs vielen het dorp binnen op 1 augustus. Stationschef Oscar Beddegenoots werd ter plaatste doodgeschoten, net als Petrus Vandermeeren en August Craeninckx. “Die laatste werd doodgeschoten nabij café Het Boerenhof. Eerst werd hij gefolterd, daarna werd hij de Kerkweg opgejaagd om vervolgens neergeschoten te worden", vertelt Tom  Devos (32) van Museum44 in de gemeente. 

Zondag 7 augustus werden de gebeurtenissen herdacht en werd er een gedenkplaat onthuld bij een spandoek waarop een foto prijkt van 45 wezen en moeders van slachtoffers.

Ook werden er meerdere bloemenstukken gelegd ter nagedachtenis aan de overledenen, onder andere door burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) van Tielt-Winge en Hans Vandenberg (cd&v) van Bekkevoort.

Lees veel meer over het drama en een getuigenis van iemand wiens vader werd meegenomen in het Thema magazine van volgende maand. 

Lees meer over