3 leden Tielt-Wingse dartsclub behalen Belgische titel: "Kiezen tussen vrouw en sport is geen keuze"

Darts

Dartsclub DC De Foute Vrienden in Tielt-Winge kan prat gaan op maar liefst drie van hun spelers die zich recent tot Belgisch kampioen mochten kronen. Onder hen Dirk Allard ( rechts bovenaan op de foto) die compleet verknocht is aan de sport. “Wanneer mijn vrouw mij morgen doet kiezen tussen haar en darts is dit niet eens een keuze, dan kies ik resoluut voor het pijltjes gooien.”

Petra Luyten uit Geetbets behaalde, samen met Dirk Allard uit Kessel-Lo, de titel in de reeks gemengd dubbel (mix), Lorenzo Schmelcher uit Tienen en zijn broer Mario (geen lid van de club) werden nummer 1 in het heren dubbel en dat in een spannende finale tegen de broers Kim en Ronny Huybrechts. “Het zijn alle drie topspelers, waarbij Petra momenteel zelfs de nummer 1 is in haar ranking. Je moet weten dat we zelfs wonnen van voormalige Europese kampioenen. Velen denken dat het makkelijk is maar het is best een precisie sport en wat ik er helemaal leuk aan vindt is dat dit een man tegen man of vrouw gevecht is, bij andere sporten kan je rekenen op een team”, zegt Allard.

Dat de sport nu ook op tv wordt uitgezonden maakt dat het, volgens Allard, een hype geworden is. “Aan het Belgisch kampioenschap namen vroeger 70 à 80 mensen deel, maximum 100, nu waren er dat zo’n 600. We merken ook dat veel jongeren er intussen interesse voor hebben.”

Meer dan een passie

Aan stoppen denkt Allard helemaal niet, “Ik doe dit tot ik er bij neerval”, maar ook de anderen zijn verzot op hun sport.  

“In 1990 werd ik Belgisch kampioene maar daarna hield ik het voor bekeken. De liefde voor de sport moest plaats maken voor die andere liefde in mijn leven waarmee ik ook trouwde. Na een zware rugoperatie vorig jaar, met succes uitgevoerd door professor Laureys, nam ik toch weer de draad op. Ik wil dit verder blijven doen en nog beter worden maar dat zal best veel training vergen.”

In tegenstelling tot Petra heeft Lorenzo, zo zegt hij, weinig oefening nodig. "Thuis train ik nooit, alleen op café doe ik dat 2 maal per week.”

Dat neemt niet weg dat hij knappe resultaten neerzet, zelf als junior werd hij al Belgisch kampioen. "Het zit in de genen. Mijn vader en heel wat familieleden waren darters. Ik groeide op met pijltjes gooien en darten.”

Dat hij samen met zijn broer Mario de broers Huybrechts kon verslaan doet hem glunderen maar eigenlijk wil hij meer, spelen in matchen die op tv worden uitgezonden is zijn ultieme goal en dat is iets waar Dirk ook wel van droomt. “Dat is niet makkelijk want spelers over de hele wereld ambiëren dit. Wanneer je in de zogenaamde Q-school tot de vier dagwinnaars behoort of in de eerste 8 eindigt in de eindranking mag je 2 jaar deelnemen aan het professionele circuit, vanzelfsprekend is dat de droom van elke speler.”

6 tot 7 uur oefenen per dag 

Dirk traint dan ook als geen ander, normaal gooit hij zo’n 2 à 3 uur pijltjes naar het bord maar momenteel zijn er dat zelfs 6 tot 7 uur. “Omdat mijn been ontstoken is, kan ik niet gaan werken, dat geeft me nog meer tijd om te oefenen. Wij wonen in een flat maar ik huurde een studio beneden om daar te kunnen oefenen, ik heb er zelfs een tv. Wanneer ze thuis komt verhuis ik naar ons appartement. Wanneer ze me morgen laat kiezen tussen darts en haar moet ik daar niet over nadenken, dat is namelijk geen keuze want  darts is mijn leven, ik zal het blijven doen tot ik er bij neerval.”

  

Lees meer over