17de eeuws schilderij hangt komende maanden bij verschillende bakkers in Tielt-Winge

Tronie Tielt winge

Zoals eerder al aangekondigd is de individuele tronie, een schilderij uit de 17de eeuw van Joos Van Craesbeeck en vorig jaar aangekocht door Tielt-Winge, op toernee vertrokken. Bedoeling is dat het bij alle bakkers voor een tijdje komt te hangen.

"Alle bakkers, die in Tielt-Winge over een toonbank beschikken, werken mee aan het project", zegt schepen Germaine Willems (Open Vld). "We geven het werk aan elk van hen om beurt in bruikleen gedurende een zestal weken. Op die manier kan iedereen, die lokaal koopt, het kunstwerk eens nader bekijken.".

De reden waarom de gemeente voor deze locaties kiest is simpel:“Onze gemeente heeft geen eigen museum en de schilder kwam als bakker aan de kost vooraleer hij zich voltijds aan de schilderkunst wijdde.”

Vooraleer de gemeente het schilderij daadwerkelijk aankocht, liet ze het bestuderen door Karolien De Clippel, de directeur van het Hasseltse modemuseum die doctoreerde over het onderwerp. Haar conclusie was dat het werk wellicht echt is  en dus besloot de gemeente het aan te kopen voor 5000 euro.

De familie van de schilder is afkomstig uit Kraasbeek, een gehucht in de gemeente. "Vroeger kregen mensen als familienaam de plaatsnaam waar ze woonden, dat klopt dus", weet burgemeester Rudi Beeken (Open Vld).

Zelf woonde de schilder in Linter en later verhuisde hij naar Antwerpen.

tronie

Gelegenheidsbrood op basis van 17de eeuws recept 

Het schilderij hangt tot en met 12 februari in Den Bakoven en ook de bakker wil iets speciaals doen voor deze gelegenheid. Concreet begint de tournee op zaterdag 7 januari 2023 in Den Bakoven, waar het tot en met 12 februari 2023 tentoongesteld wordt. De bakker biedt daartoe ook een gelegenheidsbrood aan, gebaseerd op een 17e eeuws recept uit het bakkersmuseum.

“Op deze wijze tracht het lokaal bestuur ook de lokale middenstand te promoten en het lokaal kopen te bevorderen.”