Werken nieuwbouw KAJ en Chiro Begijnendijk starten in september

Begijnendijk
De bouw van de nieuwe lokalen voor de Chiro en de KAJ in Begijnendijk starten in september. Dat bleek op een startmoment die beide jeugdbewegingen organiseerden op zaterdag 18 maart. De nieuwbouw kost 420.000 euro. Een deel van de financiering gebeurt door Vlaanderen, een ander deel door giften en eigen middelen en de gemeente steekt 48% van het bedrag toe en verleent de bewegingen ook een renteloze lening. 

Voor de Chiro is dit een uitbreiding van de bestaande infrastructuur. Tussen het bestaande gebouw en de parochiezaal komen er 2 extra lokalen voor de jongste groepen en wordt er een schuifwand voorzien zodat er ook één grote ruimte van kan gemaakt worden. Samen met de nieuwe keuken kan het zaaltje ook gebruik worden voor feestjes, acties en het verhuren als weekendplaats. 

Op de eerste verdieping van de nieuwbouw komt voor de KAJ een polyvalente zaal en een dakterras.

"De nieuwbouw is voor beide jeugdbewegingen zeer belangrijk. De chiro kende de voorbije tijd een stijging van het aantal leden en kampt met een plaatstekort en het lokaal van de KAJ dateerde al uit de jaren 60, het regent er ook binnen. Het sanitair was ook al van de jaren 80 en wordt nu ook vernieuwd. Er komen zelfs douches", zegt volwassen begeleider van de Chiro Kris Aerts. 

De nieuwbouw wordt meteen ook voorzien van internet. "Dat is niet meer zo uitzonderlijk want in heel wat kamphuizen is het ook al aanwezig. Bedoeling is niet dat onze leden hun tijd doorbrengen op hun smartphone in plaats van zich uit te leven maar het is wel handig als je informatie wil opvragen om een of ander spel te spelen bijvoorbeeld of om deel te nemen aan online activiteiten."

Zoals eerder al vermeld zal de gemeente 48% van de 420.000 euro voor haar rekening nemen, Vlaanderen subsidieert 21%, de jeugdbewegingen komen zelf met 21% over de brug en hopen dan om de laatste 3% te kunnen betalen met giften en eigen werken. 

"Die giften zijn zeker belangrijk want we krijgen dan wel een renteloze lening van de gemeente maar die moet je natuurlijk nog altijd terugbetalen", besluit Aerts. 

Wie een gift wil doen kan dat op het nummer BE67-0000-1507-2887 met vermelding van GIFT LEG/0612. Het verzamelde bedrag wordt evenredig verdeeld tussen beide jeugdbewegingen.

De werken starten dus in september en Aerts hoopt dat de nieuwbouw klaar is ergens in maart of april volgend jaar. 

Chiro KAJ Begijnendijk