Vaarwel Felix, hij was 103 en de oudste inwoner van Begijnendijk

FElix

Felix Nelsen of Fee uit Begijnendijk is overleden op 103-jarige leeftijd. We hadden met hem en zijn familie nog een gesprek toen hij 102 kaarsjes uitblies. Toen vertelde hij nog dat elke dag spek en eieren eten een goed recept was om lang te leven.

Toen we hem in 2022 bezochten woonde Felix nog thuis en een jaar eerder kroop hij nog op de fiets. “Ik eet al meer dan 50 jaar elke dag spek met eieren, zo slecht zal dat dan wel niet zijn he”, stak hij toen lachend van wal.

In Felixs leven gebeurde er heel wat, de eerste transistorradio kwam op de markt, de eerste tv-uitzending beleefde hij ook, net als de eerste man op de maan maar ook de mijnramp in Marcinelle, de bouw en afbraak van de Berlijnse muur, de eerste internetverbinding in ons land, het Heizeldrama, de oprichting van Sabena, de eerste elektrische trein en zoveel meer.

Tijdens de wereldoorlog sloeg hij op de vlucht en belandde hij in het Franse Malras, op zo’n 25 km van Carcassonne in het zuiden van Frankrijk, later was hij ook nog krijgsgevangene in Bordeaux.  “Alles is voorbij, ik sta daar niet echt bij stil”, zei Felix toen.

Tot zijn 101ste verjaardag reed hij nog wekelijks met de fiets, telkens 3 tours van 40 km. “Je moet in beweging blijven he.”

Veel ziek is Felix nooit geweest, één keer kreeg hij een hersenvliesontsteking en ten tijden van het interview rmoest hij nog eens naar het ziekenhuis. “In het ziekenhuis maakte hij zelf zijn spek met eieren, dat eet hij elke dag. Toen het personeel hem voorstelde om het op zijn kamer op te eten, deed hij dat niet, hij verorberde het liever samen met hen. Vroeger ging hij voor zijn spek naar de markt in Aarschot, aan het kraam moest hij niet aanschuiven en werd hij onmiddellijk bediend, hij is wellicht de klant die het langste wekelijks langskwam”, vertelde zijn kleinzoon Erik.

Het grootste deel van zijn professionele leven was hij machinist maar hij deed ook andere jobs, onder andere in de bouw en hij werkte op de luchthavens van Keerbergen en Zaventem.

Felix ging met pensioen in 1976, in 2018 was hij even lang met pensioen als dat hij gewerkt had. “Ik begon mijn loopbaan bij de spoorwegen als stoker op stoomlocomotieven. Ik heb gewerkt van mijn 9de. Ik heb een heel mooi leven achter de rug en niets moet nu nog. Ik ben content en kon niet gelukkiger zijn. Al wat ik vandaag nodig heb, brengen ze mij", vertelde hij ons toen.

Felix heeft 5 kinderen maar over het aantal kleinkinderen moest hij even nadenken. “Laat me even tellen, het zijn er negen en ik heb meer dan tien achterkleinkinderen, ik denk 13 maar helemaal zeker ben ik niet", zei hij destijds lachend.

Wij hebben hem leren kennen als een heel fijn iemand met heel wat verhalen en  wensen de nabestaanden heel veel sterkte.