Opnieuw tumult op gemeenteraad over nieuwe RUP: "Dit is een vuil spel"

Rup Begijnendijk

De gemeenteraad in Begijnendijk verliep donderdag 6 oktober niet vlekkeloos. Verontruste inwoners kwamen er hun ongenoegen opnieuw uiten over de startnota voor het nieuwe RUP, dat is het Ruimtelijk Uitvoeringsplan,  dat op tafel ligt. In september kwamen ook al zo’n 200 bewoners opdagen om hun ongenoegen hierover te uiten. Volgens hen riskeren veel eigenaars hier het dupe van te worden, burgemeester Bert Ceulemans (SAMEN) ontkent dit.  

Video file

Het RUP is een middel van de overheid om de bodembestemming vast te leggen in een bepaald gebied, dat van Begijnendijk staat nog in de startblokken maar zorgt nu dus al voor de nodige opschudding

“Het eigendomsrecht van 80% van de inwoners verandert. Dit is een vuil spel. Jullie plicht als gemeentebestuur is mensen te informeren, dat gebeurt in deze te weinig, het kon nochtans wel voor het veranderen van de huisnummerborden ”, zei bewoner Mark Wouters op de gemeenteraad. “Agrarisch gebied moet blijven en de huizen en bouwkavels die nu in het RUP zitten , moeten eruit. Stop dit onmenselijk RUP plan waar 80% van de bevolking hinder van zal ondervinden.”

Maar ontwerpplan, alles is nog mogelijk

Volgens burgemeester Ceulemans gaat het allemaal niet zo’n vaart lopen. “Dit is nog maar het eerste ontwerpplan. De tegenpartij verwijt ons ook dat er politie aanwezig was maar het college van burgemeester en schepenen kreeg signalen dat er mensen zouden komen protesteren, met minder goede bedoelingen. Wij lieten dit weten aan de politie en die oordeelde dat ze beter op post konden zijn. Ik vrees dat sommigen niet begrijpen dat we nog maar aan het begin staan van dit plan, sommigen zeggen dat ze hun bouwgrond zullen verliezen, anderen vrezen voor hun huis, maar dat is allemaal niet aan de orde. Mensen kregen foute informatie en intussen hebben we ook al een folder verspreid met daarin de informatie over de stand van zaken. In januari komt er een nieuwe participatievergadering waar iedereen zijn feedback kan geven.”

Protesteerders zijn vastberaden

Volgens de proteststemmen blijft de meerderheid in hun folder onwaarheden vertellen aan de inwoners. “Het gemeentebestuur stemde natuurlijk tegen. Wat had u verwacht?”, luidt het bij de initiatiefnemers van het protest.  

“Wij geven de strijd niet op tot dat het plan in de prullenmand verdwijnt. De volgende stap is een volksraadpleging . Hiervoor loopt een petitie op https://petitie.be Indien geen e-mailadres kan u ook de petitie in de rouwkapel in de Hannekensstraat 89 komen tekenen, dit kan elke dag van 10u tot 18u.”

Verantwoordelijke schepen Steven Vermeulen (Leef) blijft achter het plan staan. "Er zal een impact zijn maar dat zal minimaal zijn. Over het eigendomsrecht van eenieder gaan we waken. We moeten dit bespreken op een constructieve manier. Op lange termijn is dit een goede zaak."

Lees meer over