Onveilig kruispunt Liersesteenweg-Kerkstraat in Begijnendijk aangepakt door plaatsing lichten boven de rijbaan

Liersesteenweg Begijnendijk

In Begijnendijk zorgde de plaatsing van tijdelijke verkeerslichten op het kruispunt van de drukke Liersesteenweg (N10) met de Kerkstraat en Veldstraat voor een onveilige verkeerssituatie.

Gezien de werken aan de Kleinesteenweg in Begijnendijk werd er een omleiding voorzien via de Kerkstraat en de Veldstraat en werden er op dit nu veelgebruikte kruispunt met de Liersesteenweg tijdelijke verkeerslichten geplaatst om de grote drukte aldaar in goede banen te leiden. Toch gebeurden er al enkele ongevallen en werden er meerdere gevaarlijke situaties opgemerkt. “De verkeerslichten opgesteld langs de rijbaan staan te laag en leiden tot gevaarlijke situaties voor fietsers en voetgangers, maar ook voor personenwagens die de Liersesteenweg willen oprijden”, zo verklaarden vele inwoners van de gemeente en passanten. “Vorige week gebeurde er nog een ongeval tussen twee personenwagens, weliswaar met enkel blikschade tot gevolg, maar we vreesden voor erger”, zo zegt een getuige. De bestuurder van één van de botsende wagens verklaarde dat de verkeerslichten op de drukke Liersesteenweg te onopvallend waren en dat men er zich bovendien niet aan verwachtte op die locatie. Woonzorgcentrum Edelweis, dat op de hoek van het kruispunt gelegen is, liet onlangs de parking nog afsluiten met nadarhekkens. Vele autobestuurders komende van de Kerkstraat waren het lange wachten aan de lichten beu en gebruikten de parking van het woonzorgcentrum als sluiproute.

Het bestuur van Begijnendijk heeft actie ondernomen en gisteren werden er extra verkeerslichten boven het wegdek geplaatst. Schepen van mobiliteit Steven Vermeulen (Leef) is tevreden dat het Agentschap Wegen en Verkeer de nodige aanpassingen liet doorvoeren. “De extra lichten die boven de rijbaan zijn geplaatst, zijn van verder zichtbaar”, zo verklaart Vermeulen.

Fractieleider David Janssens van oppositiepartij MGB blijft de verkeerssituatie zeer aandachtig opvolgen. “Het kruispunt met de Liersesteenweg/Haltetstraat/Kleinesteenweg blijft voor mij een gevaarlijk punt, daar staat enkel een licht aan de nachtwinkel op de Liersesteenweg. Weggebruikers uit Aarschot hebben zodus een verkeerslicht en de weggebruikers komende van de Haltestraat niet”, aldus Janssens. Hij hamert erop dat deze situatie dringend moet worden aangepakt. “Voor weggebruikers die het kruispunt niet kennen, is het daar echt onveilig”, zo zegt hij. “De bestaande vaste verkeerslichten daar laten knipperen, om aan te geven dat er extra aandacht en alertheid wordt gevraagd, zou de verkeersveiligheid zeker verhogen”, besluit hij.

De Fietsersbond riep in een recent persbericht de toekomstige regeringen nog op om van fietsveiligheid een prioriteit te maken en roept alle weggebruikers op om hoffelijk te zijn in het verkeer en de verkeersregels te volgen.

Haltestraat
Het kruispunt Haltestraat/Liersesteenweg/Kleinesteenweg zonder werkend verkeerslicht.

Lees meer over