Gerestaureerde Molenberg ingehuldigd op 1 oktober "Tieners vinden het leuke plek om af te spreken"

Molenberg

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert Natuurpunt Begijnendijk een XXL-editie van de Dag van de Molenberg, meteen de gelegenheid om de gerestaureerde molen officieel te openen, net als de herwaardering tot uitkijkpunt. Dat het project uiteindelijk gerealiseerd kon wezen is onder andere te danken aan de financiële bijdrage van de Vlaamse overheid, de gemeente Begijnendijk en Natuurpunt vzw maar ook dank zij de hulp van vele sponsors. “Ik kan mij voorstellen dat de bosjes rondom menig koppel kunnen bekoren voor een privé-moment”, zegt schepen Steven Vermeulen (Leef) die vooral blij is dat de molen uiteindelijk toch gerestaureerd geraakte en nu kan dienen als uitkijkpunt, ook al duurde het even.          

De molen, meteen de oudste en enige ijzerzandstenen molen, werd gebouwd in de 16e eeuw en is nu een beschermd monument.

“ Een ingrijpende restauratie was meer dan nodig: Sinds de brand, tijdens de eerste dagen van de bezetting in 1914, stond de torenmolen er als een ruïne bij. De roestige cilinder werd de ontmoetingsplaats voor vele generaties en het symbool voor Demerdorp Betekom. De tand des tijds was ongenadig en er kwamen scheuren in de romp en stenen begonnen af te brokkelen. Na de aankoop door Natuurpunt in 1990, en een uitvoerig studiewerk van een eerste vrijwilligerswerkgroep, zette een nieuwe molenwerkgroep zo’n 12 jaar geleden het restauratieproces in gang”, zegt Koen Baert van Natuurpunt.

Lees verder onder de foto. 

Molen Begijnendijk
De molen kreeg een opknapbeurt

Ondanks vele tegenslagen toch geslaagde missie

Het proces verliep niet makkelijk, de ene na de andere tegenslag moest worden overwonnen. “Er was een architectenwissel, het overlijden van bezieler Hélian Guislain, bureaucratische - en financiële hindernissen en aan de eindmeet een enorme inflatie. Gelukkig waren er de donateurs die in het project geloofden en ons financieel hielpen.”

Financiële hulp kwam er ook van de Vlaamse Overheid, net als van de gemeente Begijnendijk en Natuurpunt vzw. Destijds gaf Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele 132.000 euro voor het project. “Ik ben blijven zagen tot de gemeente met 150.000 euro over de brug kwam voor het behoud van de molen. Het is één van de weinige erfstukken in de gemeente. Mensen uit het Franse Templeuve-en- Pévèlle komen zelfs naar het feest, zij hebben ook nog zo’n molen die nog maalwaardig is en gestoeid is op die van ons”, zegt schepen Vermeulen.  

Nog beter nieuws volgde rond oudjaar toen bleek dat ook de monumentale trap zou kunnen gerestaureerd worden, net als de realisatie van een uitkijkplatform en een beschermend dak, dat allemaal dank zij de financiële hulp uit verschillende hoeken.

"Dat was goed nieuws want het verleden moet je koesteren", zegt burgemeester Bert Ceulemans (Samen). 

Lees verder onder de foto. 

Destijds gaf Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (links op de foto naast burgemeester Bert Ceulemans) beloofde destijds 132.000 euro voor het project., de gemeente spendeerde 150.000 euro.
Provinciegouverneur Jan Spooren en burgemeester Bert Ceulemans bij de werken.

Donateurs nog welkom

De Dag van de Molenberg is intussen aan een zesde editie toe. Het wordt een volksfeest met biologische hapjes en dranken, een hoop muziek en animatie.

Om 14 uur start het openingsfeest, met onder andere muziekoptredens, de molenbar, springkastelen en thematische kinderanimatie, ambachten en demonstraties en ’s avonds wordt de ruïne sfeervol verlicht en is er een groot kampvuur. “Wanneer het regent voorzien we een tent. The Autumn Chills, zeg maar de lokale rock’n’roll-goden, sluiten traditiegetrouw de feestnacht af”, zegt Koen Baert van de lokale Natuurpunt afdeling.

Naast de afsluitende band zorgen de initiatiefnemers voor nog meer optredens maar wie dat worden, zal later gecommuniceerd worden via de Facebookpagina.

Wie de vrijwilligers nog wil helpen met de afbetaling van de restauratiekosten, ze zijn nog niet uit hun kosten, kan een bijdrage storten op het rekeningnummer BE56 2930 2120 7588, met vermelding project 3963 - restauratie oude molen Begijnendijk.

“Verenigingen, bedrijven of families krijgen ook de kans om één van de massieve treden te sponsoren met naamvermelding. De bovenste trede wordt alvast opgedragen aan alle donateurs uit het verleden.”

Na de officiële opening op 1 oktober zal het monument op vaste tijdstippen toegankelijk zijn voor het publiek maar ook op aanvraag via de Dienst Vrije Tijd van de gemeente Begijnendijk.

De molensite vind je langs de Molenweg 25, ten noorden van het dorpscentrum van Betekom.
Parkeren kan je op de parking van de GBS De Klimroos (Prof. Scharpélaan 47) of het Sportcentrum De Tumkens.

Lees meer over