Eerste grote solo-expositie voor kunstenaar Maarten Ceulemans

Maarten Ceulemans

Kunstenaar Maarten Ceulemans (38) uit Begijnendijk heeft zijn eerste grote solo-expositie vast. Tot 23 december toont hij in LKFF Gallery in Beersel zijn werken. “Het was een hele klus, ik werkte eraan tot net voor de opening, maar ik ben best trots op het resultaat.”

Dat Maarten niet de eerste de beste is, bewijst de biografie in de catalogus van de tentoonstelling. In 2018 bekroonde de Aarschotse Cultuurraad hem voor zijn werk Mijnheer Grandjean, een beeldhouwwerk in kalkhout, en in datzelfde jaar maakte hij het kolossale en 300 kg. zware bronzen beeld De Bleiter dat tegenover de ingang van het park in Aarschot staat.

Als kind al tekende en knutselde Maarten veel. “Ik volgde les in het kunsthumaniora en in het vierde ging ik bouwkundig tekenen volgen maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik voelde dat ik toch iets met kunst wilde gaan doen.  Ik ben dan ook beeldende kunsten gaan studeren aan het PXL MAD School of Arts in Hasselt.”

Lees verder onder de foto.

Maarten Ceulemans
Eerder maakte Ceulemans onder andere De Bleiter, een kolossaal beeld van 300 kg. Foto: Maarten Ceulemans

Geen compromissen sluiten

Na zijn studies besloot hij nog een lerarenopleiding te volgen en hij mocht zijn stage doen aan de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst in Aarschot. “"Daar heb ik een tijdje ad interim, samen met Roland Rens, beeldhouwkunst gegeven. Wanneer Rens ziek werd, en helaas ook overleed, heb ik zijn beeldhouwklas overgenomen. Eigenlijk ben ik er sneller dan gedacht in gerold, maar anderzijds geeft me dat wel enige zekerheid als kunstenaar. Van kunst leven in ons land is bijzonder moeilijk en die zekerheid maakt ook dat ik geen compromissen moet sluiten  in mijn werken, ik moet ze namelijk niet persé verkopen uit den brode, dat is een geruststelling. Het les geven zorgt er ook voor dat ik contact hou met de wereld want anders dreig je toch in een isolement te verzeilen wanneer je alleen maar in je atelier aan de slag bent.”

Onder de noemer ‘Before The Last Cut’ heeft Maarten nu dus zijn eerste grote solo-expositie beet waar je vooral beeldhouwwerken van hem kan bewonderen maar ook een aantal tekeningen. “De titel verwijst naar een cruciaal stadium in het creatieproces met name het moment waarop je beslist wat je onvoltooid laat en de verbeelding van de toeschouwer laat spelen.”

De kunstenaar houdt er ook van om minutieus uitgewerkte details te combineren met een massieve houten blok of een homp klei. “Ik sta eigenlijk niet echt stil bij de vraag waar ik mijn inspiratie haal want dat komt vanzelf. Ik word echt door allerlei uiteenlopende zaken getriggerd. Door de coronamaatregelen liepen er opeens een aantal projecten tegelijk. Alle stukken waren nog niet af en de galerijhoudster gaf mij heel veel vertrouwen want ze had dus niet alle stukken vooraf gezien. Het was veel werk, ik heb ook nog een gezin met 2 kinderen, maar het lukte en de reacties tijdens de openingsavond waren zeer positief.”

Lees verder onder de foto.

Maarten Ceulemans
"Inspiratie komt vanzelf". Foto: Maarten Ceulemans

Al bezig met nieuw project

Intussen heeft de kunstenaar alweer een nieuw project om naar uit te kijken LKFF Gallery neemt deel aan The solo project in Brussel, een beurs waarbij de deelnemende galerijen het werk van slechts één kunstenaar presenteren. De galerijhoudster koos voor mij, wat me uiteraard plezier doet. We zien wel wat er nadien komt."

De expositie loopt nog tot 23 december in de LKFF Gallery, in de Hoogstraat 1 in Beersel. Meer informatie vind je op de website van de galerij. 

Lees meer over